БАБХ и МВР разкриха нелегален цех за месо в с. Елов дол

БАБХ и МВР разкриха нелегален цех за месо в с. Елов дол

780 кг мръвки са изпратени за унищожаване

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и служители на МВР разкриха нелегален обект за производство и търговия с месо в с. Елов дол, Софийско, съобщиха от пресцентъра на санитарното ведомство. Броят на отглежданите животни също нарушава Закона за ветеринарномедицинска дейност.

Проверката е извършена след подаден сигнал за нерегламентирано клане на животни и търговия с хранителни продукти. Тя е установила, че обектът не е регистриран по Закона за храните и няма право да извършва производствена и търговска дейност. Инспекторите са констатирали нерегламентирано клане на пилета бройлери и свине, транжиране на добитото месо и последваща преработка на пилешко, свинско и заешко месо. Собственикът на обекта е предлагал стоката си в интернет сайт като ''биологично произведени продукти'' на клиентите след предварителна заявка.

За унищожаване са насочени 780 кг. месо, месни разфасовки, субпродукти, сурови и сурово-сушени колбаси, 50 буркана стерилизирано месо, 90 месни консерви, 15 канти и 47 буркана със свинска мас. На място са открити и 350 кокошки носачки, 500 птици бройлери, 26 свине и 14 коне и един кошер с пчели. Стопанинът е отглеждал голям брой животни над капацитета на обектите, за които има регистрация, закупувал е прасета и коне без задължителните ветеринарномедицински свидетелства за придвижване. Животните са без идентификационни марки, липсва сключен договор с ветеринарен лекар, не са спазени и мерките за биосигурност.

Собственикът е отнесъл два акта за адмнистративно нарушение, а намерените суровини и храни ще бъдат насочени за унищожаване. Животните са поставени под възбрана и ще бъдат изследвани за Африканска чума по свинете.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.