БАБХ спипа сирене менте в Перник

БАБХ спипа сирене менте в Перник

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира наличие на немлечни мазнини в една проба сирене и несъответствие по физикохимични показатели в три други проби от млени продукти. Това съобщиха от пресцентъра на санитарното ведомство.

Пробите са взети от обекти за търговия на дребно в град Перник от експерти на агенцията, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите, Комисията за защита на потребителите и Българска национална асоциация „Активни потребители“. За тест в лаборатория са изпратени 12 проби от млечни продукти - четири от кашкавал, шест от сирене, една от кисело мляко и една от краве масло.

Те са изследвани за съдържание на немлечни мазнини по микробиологични показатели и за съответствие с физикохимични показатели, заложени в технологичната документация, представена от производителите.В предприятията с несъответстващите храни също бяха извършени проверки.

Дейността на обекта, произвел сиренето с немлечна мазнина, е временно преустановена до отстраняване на нередностите, съставен му е и акт по Закона за храните.Съгласно законодателството глобата е в размер до 6 хил. лева. На предприятията, в чиито продукти са установени несъответствия с физикохимичните показатели, са връчени предписания, за спазването на които ще се следи и в бъдеще.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.