БАБХ глоби 14 търговци на зарзават заради стока с неясен произход

БАБХ глоби 14 търговци на зарзават заради стока с неясен произход

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) глоби 14 търговци на пресни плодове и зеленчуци през юли заради стока с неясен произход. Това съобщиха от пресцентъра на санитарното ведомство. Издадени са и 71 констативни протокола за липса на документи и маркировка за продукцията.

В рамките на един месец инспекторите на Областните дирекции по безопасност на храните извършиха общо 784 проверки на територията на общински/местни пазари и нерегламентирани обекти.

Извършва се цялостен контрол на предлагането на зарзават, включително за наличие на всички документи за произход на стоката, етикетиране и маркировка. Задължително изискване е информацията да бъде изписана четливо и да бъде достъпна на видно място върху опаковка или етикет. Основният акцент на проверките бе поставен върху качеството на всяка отделна предлагана партида по отношение на еднородност по качество и размер на продукта.

По отношение на фитосанитарния контрол, който се изразява в наблюдения за наличие на симптоми и повреди, причинени от карантинни вредители, са издадени 11 предписания и са съставени 15 констативни протокола.

Наложените на търговците санкции са в размер от 600 до 5 000 лева за физически и между  2 000 и 7 000 лева за юридически лица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.