bTV цензурира Пеевски
2

bTV цензурира Пеевски

Всички гледни точки... на задкулисието

„Всички гледни точки“ - слоганът, с който са брандирани новините на една от големите български телевизии – bTV, повече от очевидно е претърпял малка промяна. Новините на bTV видимо отразяват „всички гледни точки на задкулисието“. При това по грубо манипулативен начин, който води до дезинформация.

На 29 май депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски заяви ясно и директно в парламента: „Алиансът на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) никога не е имал обструкции към моята кандидатура, те са само в главата на олигарха Иво Прокопиев, на неговите служители Христо Иванов и Радан Кънев и медиите, които работят за Иво Прокопиев“. Той определи последните като „лични негови слуги“.

Явно разпознали се, слугите незабавно реагираха. Първи се обади Радан, който рипна като ощипана мома, че ще съди Пеевски. След това се раздрънчаха и веригите на медийните роби на задкулисието, които един през друг се хвърлиха на амбразурата да бранят господарите си. В кюпа се озова и националната телевизия bTV. Неслучайно по време на заверата „АРГО“ наглият и безскрупулен приватизатор Иво Прокопиев, днес представящ се за честен бизнесмен, заяви, че владее мейнстрийма. Следващият пример ясно показва какво е имал предвид.

В „новинарски“ репортаж на bTV за пореден път бе направена инсинуация, че евролибералите не искат Пеевски – една лъжа, която бе опровергана официално още преди пет години. Въпреки това задкулисието продължава най-нагло да сервира своята теза, без да се придържа към фактите. Една лъжа, изречена сто пъти става истина. Това е механизмът на гьобелсовата пропаганда, който империята на мрака на Фетхуллах Костов и неговото творение – разградският олигарх Иво Прокопиев, върти с апломб. И тъй като на тази пропагандна машина не й харесва да представя всички гледни точки, спестява точно тази, която не се връзва с предварително написания сценарий. Направи го, като окастри изказването на Пеевски, видимо в чий интерес. Така една национална телевизия се превърна в проводник на нечистите интереси, на които ръководеният от Прокопиев задкулисен център робува. Стана част от Машината за лъжи.

Къде е ръководството на тази национална телевизия и защо не реагира, когато манипулаторите се опитват да приближат рейтинга й до този на една залязваща медийна група, обслужваща интересите на наглия приватизатор и неговото гуру – Драгалевския лаборант? Къде спи шефът на „Новини, актуални предавания и спорт“ Венелин Петков и защо допуска такива манипулации? Или всичко това се случва под вещото му ръководство?

Бившият четец на новини трябва да е наясно, че медията му поне формално се е присъединила към Етичния кодекс на българските медии, сътворен между другото точно от Прокопиев и компания. Дори и в този случай това не променя факта, че във въпросния кодекс пише: „Няма да подвеждаме обществото“. Е да, ама не. Националната телевизия bTV прави именно това.

Абстрахираме се от усърдието, с което системно в телевизията се канят компрометирани събеседници, свързвани именно с кръга „Капитал“, които едностранчиво лансират тези, обслужващи Империята на мрака на Фетхуллах Костов под угодните погледи на журналисти, които никога не задават въпроси, които не са съгласували предварително със събеседниците си. Игнорираме и многобройните случаи, в които захлебили покрай олигарсите платени анализатори и псевдоексперти развиват тези, които изнасят на техните спонсори. Цензурирането и монтирането на текстове, за да се обслужи задкулисната мръсна игра, обаче е поръчков похват, с който много трябва да се внимава, защото всяко залитане в тази посока води не само до дезинформация, но и до дискредитиране на журналистическата професия. Ако една национална медия си позволява в централната си емисия да пуска не просто фалшиви новини, а такива, които вече са били опровергавани като лъжливи, при това не за пръв път, това е вече трайна тенденция. И това се случва в момент, когато медията е на тезгяха.

Дано все пак bTV да случи на собственици, които няма да са подчинени на Империята на мрака на Фетхуллах Костов и розовобузото му отроче Иво Прокопиев. Само така тя ще разполага със свободни журналисти, каквито е имало някога и с каквато идея е създадена bTV.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.