БЧК изпраща преводачи и юристи на хората със слухови нарушения

БЧК изпраща преводачи и юристи на хората със слухови нарушения

Целта е те да не станат обект на измама във връзка с Covid-19

 Българският червен кръст (БЧК) изпраща свои екипи от специалисти по жестомимичен превод и юристи при хората с нарушен слух.  Целта е да им се обясни всичко, свързно със ситуацията в условията на извънредно положение и да не станат обект на измама или фалшиви новини предвид коронавируса Covid-19.

Това съобщиха от червенокръстката организация.

Инициативата се изпълнява от Националния учебен център на БЧК – Лозен, по проект „Помощ, подкрепа и реализация” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Проектът е насочен към лица със слухови нарушения и техните семейства. Близо 120 хил. българи имат увреден слух, а 30 хил. общуват чрез жестов език.

„За съжаление въвеждането на жестов превод в ефир не е достатъчно за предпазване на общността от фалшиви новини и дезинформация. Хората със слухови увреждания са лишени от възможността да задават въпроси към отговорните институции, да общуват с лекари, медицински специалисти, социални, обществени служби и с органите на МВР” казаха от БЧК и допълниха, че социално-административни консултанти са на денонощно разположение на хората, които има нужда.

Комуникацията се извършва чрез онлайн платформи, по имейл, видео разговори, съобщения и всички възможни и достъпни електронни форми. Приемат се конкретни въпроси, които достигат до отговорните лица. По този начин се осъществява комуникация с личните лекари, в случай на установена притеснителна симптоматика, със здравните и социалните служби, относно пенсии, помощи, ТЕЛК и други.

Ежедневно се оказва съдействие по над 100 запитвания и молби за подкрепа. Всички правила за поведение и промени в разпоредбите се актуализират своевременно сред общността. Всекидневно се обръща внимание на начините за предпазване и поддържане на висока лична хигиена. Провеждат се конферентни разговори и продължават да се търсят форми и начини за осигуряване на трудова заетост на безработните представители на хората със слухови увреждания.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.