ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА: Авторите на музика загубиха 1 млрд. евро

ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА: Авторите на музика загубиха 1 млрд. евро

Композиторите, текстописците и аранжорите по света отчитат загуби в размер на близо 1 милиард евро през 2020 г. Това сочат данните на Световната организация на дружествата на композитори и автори – CISAC, публикувани в Доклада им за глобалните приходи от авторски възнаграждения за миналата година.

Приходите от използване на музика представляват 88% от всички събрани авторски възнаграждения, в т.ч. приходи в аудиовизията, изобразителното изкуство, литературата и театъра. Общите приходи за авторите във всички репертоари през 2020 г. възлизат на 9,33 млрд. евро, което представлява спад от 9,9% спрямо 2019 г. (10,35 млрд. евро).

Като основна причина за това е посочено ограничаването на публичното изпълнение на музика – на живо или като фонова такава в търговски, туристически и други обекти. Авторските възнаграждения от този източник са спаднали с 45,2% заради локдауна и рестрикциите, наложени по повод коронакризата. Основният приход за авторите на музика продължава да бъде от телевизионно, радио излъчване и препредаване чрез кабелните, сателитни и IPTV оператори, но той също намалява с 4,4% спрямо събраните възнаграждения през 2019 г.

Приходите от дигиталния сектор обаче нарастват заедно със засиленото потребление на стрийминга, като през 2020 г. те са се увеличили с 16,2%, достигайки 2,4 млрд. евро. За първи път приходите от дигиталния сектор изпреварват тези от сектора на публичното изпълнение на музика, с което се превърнаха във втория по големина източник на приходи за авторите.

Въпреки това тези приходи все още не компенсират справедливо авторите за реалното потребление на тяхната музика в интернет. Това е така, защото в същото време се наблюдава, че от една страна, рекламодателите все повече насочват ресурси за промотиране на своите стоки и услуги в дигиталното пространство, а от друга – музикалното съдържание нараства прогресивно в интернет.

Все пак дружеството на композитори и автори в България Музикаутор наблюдава позитивна тенденция, при която дигиталните платформи се стремят да увеличават дела на възнагражденията за авторите в рамките на общия микс за всички правоносители.

От доклада става ясно още, че България също присъства на картата на получените авторски възнаграждения в световен мащаб, като през 2020 г. събраните авторски възнаграждения от страната представляват 0,008% от нейния брутен вътрешен продукт, докато средният процент за света е 0,013%. С това страната ни се нарежда на 50-то място сред всички мониторирани от CISAC държави.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.