0

В еднъж като осъзнание колко приятно и полезно е да гледате кокошки, ще положите всички усилия това изживяване да бъде по-добро както за пернатите, така и за вас. Няколко джаджи могат да направят отглеждането на пилета по-лесно и по-малко стресиращо за вас.

Веднъж като осъзнание колко приятно и полезно е да гледате кокошки, ще положите всички усилия това изживяване да бъде по-добро както за пернатите, така и за вас. Няколко джаджи могат да направят отглеждането на пилета по-лесно и по-малко стресиращо за вас.

Една от тези джаджи е нагревател за вода.

Ако живеете в по-студен климат знаете колко е трудно да сменяте водата на кокошките по няколко пъти на ден, тъй като тя замръзва.

Нагревателят за вода направо може да ви спаси живота и да направи зимите много по-комфортни за стопанина и стадото пернати.

Нагревателте за вода са безопасни и лесни за използване. С тях водата на кокошките няма да замръзва.

Навън и вътре

Друга полезна джаджа е автоматичната врата за курника.

Няма нищо по-неприятно от това да се оправяте сутрин преди да излезете и в един момент да се сетите, че сте забравили да пуснете навън кокошките.

И по-лошо – когато сте далеч от дома и не можете да приберете кокошките преди стъмване.

Пускането и прибирането на кокошките причинява стрес всеки ден.

Автоматичните врати са чудесно решение. С тях никога няма да се притеснявате, че сте пуснали навън птиците твърде късно или пък да се паникьосвате, че не сте ги прибрали вечерта преди хищниците да започнат да се навъртат наоколо.

Автоматичната врата има сензор за светлина, който установява коя част от деня е и съответно вратата се отваря или затваря.

Тя се поставя лесно и работи с обикновени батерии АА като напълно покрива вашите нужди. Освен със сензор отварянето и затварянето й може да се регулира и с таймер.

Без отрова

Третата джаджа е капан за плъхове и мишки. Но не такъв, който работи с отрова. Не е добра идея да използвате отрова срещу гризачи, когато имате пилета. Отровените гризачи могат да умрат на всяко място. Ако кокошките ядат от това животно, те, както и вашето семейство, може да имате сериозни проблеми. Капаните, които убиват мишките и плъховете с въглероден диоксид, са добро алтернативно решение. Те вършат работа без да се използва отрова като привличат животните с течност с приятна миризма. Освен това се презареждат автоматично всеки път, след като унищожат някой гризач.

Ограда

Четвъртата важна джаджа за отглеждането на кокошки е електрическата мрежа за птици. Тя наистина не е никак евтина – цената й в интернет е около 250 лева. Но когато си я закупите, ще можете да пускате кокошките да се разхождат свободно, без да се притеснявате, че те може да бъдат нападните от хищници. Мрежата не е сто процентова гаранция срещу такива нападения, но ще помогне да защитите пернатите. Тя е преносима и всеки ден ще можете да я слагате на различно място.

Без мръсотии

Петата джаджа е наистина луксозна придобивка. Това е клетка за снасяне, при която снесените яйца се търкулват върху табла, откъдето вие лесно можете да ги вземете. Така вече няма да имате проблеми със замърсени от екскременти или счупени черупки, както и с птици, настроени към мътене.

Клетките са направени от метал и са с перфектен дизайн, покривът им е наклонен, за да не може птиците да стоят на него. Те дори си имат перденца за повече уединеност на пернатите.

Инкубатор

Друго важно приспособление, което е хубаво да имате, когато отглеждате пилета, е инкубаторът. С него ще можете да разширите стадото си с нови пилета. Изберете такъв, който е е напълно автоматичен, така че не е нужно да губите време да настройвате влажността или температурата.