“Ради, Павчо, 2019 Антов” се появиха съвсем навреме в близост до хилядолетните рисунки на стeната на Магурата. Вдигналият се шум бе глътка въздух за преминалите всички благоприлични граници политически страсти. “Автографите” обаче не са нищо повече от надписа “Само Локо” на онази свещена за японците стена.

По същия начин и сега има емоции – много упреци с морализаторски привкус и дори популистки обвинения. Но никой не иска да види истината в очите. А тя е безстопанственост, гарнирана с галоманското желание рисунките да станат част от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

Идеята, разбира се, е чудесна, но ако продължи безхаберието, тя ще стане трагикомична, защото оригиналните рисунки могат да изчезнат завинаги. Нека кажем направо – опазването на културно-историческото ни наследство е непосилно за местната власт. Има нужда от пряка и бърза намеса на държавата. Вярно е, че ще струва пари, при това не малко, но рисунките си заслужават, защото те са безценни. Например, “Ласко”, пещерата във Франция, с най-старите засега известни рисунки, е била отворена за посещения, но от 1963 г е затворена, рисунките са реставрирани и до нея имат достъп само специалисти. В близост е създадено копие на пещерата, с точни имитации на скалните изображения, което е достъпно за посетители. У нас засега не е нужно да се стига до такива драстични мерки, но на първо време рисунките трябва да бъдат защитени, като се ограничи и строго контролира достъпът, с помощта на екскурзоводи и от камери. След като човешкото щестлавие е оцеляло през вековете, ясно е, че Павчо, Ради и Антов ще имат “последователи”. Но ако искаме те да са последните за Магурата, то това може да стане само с крайни мерки. За да изчезнат тези мераци завинаги, ще трябва да има смяна на чипа, както преди време искаше нашият цар Симеон II.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отиде им уискито на братята англичани

Митничари спипаха българска ракия, подготвена за нелегален износ за Великобритания като олио. Според законовите разпоредби сега въпросната пърцуца ще трябва да бъде унищожена.

Инатът е лош съветник

Резките движения не са знак за добра политика. Този извод се налага след шумните популистки подскоци за субсидирането на партиите. Нека припомним, че до този нов развой се стигна след скандала с надвзетите пари, които бе решено партиите да връщат.

Ромските берачи на билки са лакмусът за нова стратегия

Мургави сънародници си докарват до 4000 лв. за няколко месеца от бране на билки и гъби. Пукне ли пролетта, още от месец май, та чак до късна есен родните „деца цветя“ хващат гората и се юрват да щавят нашата флора.