Автобусите спират в сряда заради протест

Превозвачите притиснати от нелегални конкуренти

Автобусите спират в сряда заради протест

2000 таксита блокират центъра на София

Протест на превозвачите спира изцяло междуселищните и международните автобусни превози ще спрат изцяло в сряда, 25 ноември. Градските линии, експлоатирани от частни превозвачи, няма да се обслужват от 9 до 11 часа, обявиха ръководители на браншови асоциации на автобусни и таксиметрови превозвачи. По централните булеварди ще влязат около 100 автобуса и близо 2000 таксиметрови автомобила за двучасов протестен митинг, насрочен за 10 часа на площад "Батенберг".

Протестите са в отговор на отпадналото криминализиране на незаконните превози. Депутатите икриминираха нерегламентирания превоз на пътници,

като виновните бяха заплашени от до 10 години затвор.

Президентът наложи вето на текстовете с мотива, че не са уточнили критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване. При повторното гласуване криминализирането на незаконните превози отпадна.

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова определи като спекулации твърденията, че с текстовете са застрашени и хората, предлагащи т.нар. споделени пътувания. За да попадне един превоз под ударите на закона, то от него трябва да има икономическа облага, което при класическите споделения пътувания липсва, поясни Георги Атанасов от националното сдружение на автобусните превозвачи. Той обаче допълни, че в групите за споделени пътувания

една трета от пътуванията са нелегални превози

от едни и същи хора по едни и същи маршрути и с едни и същи превозни средства. Превозвачите заявихи, че ако текстовете не се внесат за ново гледане, от понеделник, 30 ноември, ще спрат всички превози безсрочно. Те са готови и да влязат в сивия сектор, като спрат да плащат данъци и осигуровки.

Таксимитровите шофьори подкрепят колегите си и се обявиха против услугата "Максим", която продължава да работи в София въпреки две решения на Комисията за защита на конкуренцията, че предлагана от тях транспортна услуга е незаконна и трябва да спре. Сметката на сдруженията на таксиметровите компании, показва, че за фирмата, предлагаща услугите си онлайн, работят 8000 души безпрепятствено. „Държавата не ги санкционира, за да няма социално напрежение“, твърди Кирил Ризов от сдружението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.