Автобус с румънски туристи закъса в снежните преспи в прохода Хаинбоаз, край село Вонеща вода. Шофорът на преозното средство изгубил контрол върху волана и се бухнал в снега

При авариралите е изпратен екип на БЧК, който им е осигурил храна и топли напитки. От областната администрация във Велико Търново съобщават, че обстановката в областта е усложнена в резултат на обилния снеговалеж. Проходът на републиката е затворен още от вчера за всички превозни средства, като превозните средства се пренасочват през Шипка. Освен това затворени са и пътищата П. Тръмбеш – Свищов и Павел – Совата. За превозни средства над 12 тона е затворен и главният път София – Варна. Във всички общини има селища без ток поради паднали клони върху ел. преносната мрежа. Най-тежко е положението в община Елена, където без ток са почти всички села и част от града. Там дебелината на снежната покривка достигна над 1 метър. За да бъдат освободени пътищата се наложи през нощта преспите да бъдат пробити с машини. В някои села на общината има проблеми и с водоподаването. Това обаче не притеснява възрастните хора в селата, които казват, че „това днешното не е никакъв сняг” и че помнят снежна покривка от метър и половина и нагоре. Подобно е положението и в съседната планинска община Златарица. Отделни селища без ток има и в общините В. Търново, Свищов, Стражица. В най-голямата община В. Търново, на места снегът е до половин метър. Всичката налична снегопочистваща техника работи през цялата нощ за почистване и опесъчаване на пътищата. Към 9,00 ч. сутринта, 14 населени места са с проблеми в електрозахранването. За отстраняването им вече са ангажирани аварийни екипи и от други градове. Сигнали за проблеми се приемат в оперативния щаб на общината, на място и на тел. 062 619 602.

Областният управител проф. д-р Любомира Попова е в постоянна връзка с Областно пътно управление, КАТ, РС ПБЗН, и с екипите на БЧК и "Енерго про" за координация и оказване на помощ. „Всички институции, имащи отношение към зимното поддържане, са в много добра координация помежду си и с кметовете на общини. Почистващите фирми са изкарали цялата налична техника и работят без прекъсване от началото на снеговалежа. Отговорните институции призовават водачите на МПС, на които им предстои неотложно пътуване, да тръгват на път само с автомобили заредени с достатъчно гориво, оборудвани за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи”, съветват от областната администрация във Велико Търново.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Училищни медсестри ще помагат в болница

Шест медицински сестри от системата на училищното образование и директорът на детска ясла в Павликени изявиха желание да започнат работа в местната болница.