Австрия ще признава гласуването за основателна причина за придвижване

Австрия ще признава гласуването за основателна причина за придвижване

Българските граждани, гласуващи на територията на Австрия, могат да се позовават на гласуването като основателна причина за придвижване в изборния ден на 4 април 2021 г. на базата на изключението на §1, чл. 1, т. 7 от австрийската Наредба за извънредни противоепидемични мерки срещу коронавирус (участие в избори). Това съобщиха от МВнР.

По информация на българското посолство във Виена местните власти в населените места, където има открити избирателни секции, са уведомени от австрийското външно министерство за датата и продължителността на изборния ден, както и за адресите на съответните места за гласуване.

Местата за гласуване и адресите на общо 17-те избирателни секции в страната са публикувани на електронната страница на посолството.

Обръщаме внимание, че в Австрия има установен вечерен час от 20:00 ч. до 06:00 ч., задължителен за цялата страна, а според новите изменения на мерките - за провинциите Виена, Долна Австрия и Бургенланд принципната забрана за излизане между 1 април и 6 април 2021 г. ще е 24-часова.

Във Виена са образувани общо 9 секции в различни райони на столицата, като те са най-близката възможност за упражняване на правото на глас и за гласоподавателите от Долна Австрия и Бургенланд.

Изискванията на австрийската страна към санитарно-хигиенните условия за провеждане на изборите са за спазване на действащото австрийско законодателство относно мерките за ограничаване на пандемията от коронавирус, и по-конкретно:

- Задължително ползване на маска от типа FFP2 (без филтър) или тип маска със същите защитни характеристики в помещенията за гласуване;

- Поддържане на физическа дистанция не по-малко от 1,5 -2,0 метра;

- В помещението за гласуване всеки гласоподавател трябва да има на разположение 20 кв. м разстояние; ако помещението е по-малко от 20 кв. м, там може да влезе само едно лице;

- При влизане в помещението за гласуване избирателите следва да дезинфекцират ръцете си с поставения на място препарат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.