Австрия планира пакет от мерки срещу тероризма

Австрия планира пакет от мерки срещу тероризма

Австрийското правителство днес прие пакет от мерки срещу тероризма, предаде БТА.

Това бе съобщено на пресконференция след заседанието на правителството. Мерките включват наблюдение на екстремистите с помощта на електронни гривни след излизането им от затвора и "превантивен арест" на лица, извършили терористични престъпни деяния.

Предвижда се също възможността за отнемане на австрийско гражданство след присъда за тероризъм, отнемане на шофьорска книжка и по-строги закони за оръжие, както и "допълнение на предмета на престъпление за ефективна борба срещу религиозно мотивирания политически екстремизъм /политически ислям/".

Целта е екстремистки организации и места за вероизповедание да бъдат затваряни по-лесно, в случай че се използват за терористическа пропаганда, и за тази цел ще бъде направен и списък на имамите в Австрия. Компетентностите на прокуратурите и съдилищата за терористични престъпления ще бъдат обвързани.

Разширен ще бъде и съдебният надзор на осъдените лица, по-строги ще са задължителните доклади за помощите през изпитателния срок и за дейността на службите за дерадикализиране. След присъда за терористично престъпление ще се отнемат доколкото това е възможно държавните и финансовите помощи.

Правителството цели предотвратяване на разпространението на екстремистки идеи чрез разширяване на закона за символите. Списъкът на имамите ще дава възможност за закриване на храмове на вероизповеданията, ако в тях се прави терористическа пропаганда. Предвижда се системен обмен на данни и информации между службите за сигурност, службата за надзор на организациите и службата по вероизповеданията. Ще бъде създадена и служба за сигнали за наличие на информации в социалните мрежи, възхваляващи употребата на насилие във връзка с джихадизма.

Запланувани са конференции, разглеждащи случаите, в които осъдени за тероризъм биват условно освобождавани от затворите. Съдилищата се задължават да поискат експертиза от съответната инстанция за евентуалната заплаха, която представлява съответното лице, което ще бъде условно освободено. Пробният срок ще бъде удължен, предвиждат се и ограничения за пътуване.

Австрийското правителство има намерение да направи по-строг закона за притежание на оръжие. Всеки нов документ за право на притежание на оръжие ще се обвърже със задължителна проверка в картотеката на лицата с екстремистки прояви във Федералната служба за опазване на конституцията и борба с тероризма. Правителството ще ревизира и съответно ще предвиди по-строги наказания за притежание и закупуване на забранени оръжия. На осъдените за тероризъм ще бъде наложена доживотна забрана за притежание и покупка на оръжие и боеприпаси.

Правителството предвижда и отдавна планираната реформа на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма. Първият пакет от закони трябва да бъде разработен от съответните ресори до началото на декември и да бъде предаден за експертна оценка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.