Австралийци трепят коронавируса с лекарство против въшки

Австралийци трепят коронавируса с лекарство против въшки

Ветеринарите са скептични

Лекарство против въшки успешно е убило новия коронавирус (COVID-19) в рамките на 48 часа в лабораторни условия. Това обявиха изследователи в Австралия.

Проучването, проведено от изследователи от Викторианската референтна лаборатория за инфекциозни болести към Кралската болница в Мелбърн в Австралия, е установило, че лекарството против въшки Ивермектин (Ivermectin) потенциално би могло да се използва - след допълнителни изследвания и изпитания върху хора - като възможно лечение за болестта COVID-19.

Това ветеринарно лекарство е представено за първи път в света през 1970-те години и оттогава се използва против въшки, краста и няколко други инфекции, причинени от паразити.

За да проверят как се справя с новия коронавирус, изследователите инфектирали някои клетки с вируса, причиняващ COVID-19 SARS-CoV-2, и след това ги изложили на Ивермектин. Впоследствие те открили, че само една доза Ивермектин успешно е убила вируса в петриевата паничка.

Наблюдавано е значително намаляване на вируса само за 24 часа и пълно унищожаване за по-малко от 48 часа, което е показателно за силната антивирусна активност на лекарството.

Въпреки че не е напълно ясно как работи Ивермектин, изследователите смятат, че способността на лекарството да възпрепятства пренасянето в клетъчното ядро го прави ефективен срещу коронавируса. Опростено казано, лекарството спира процесите, които позволяват на протеините да се движат в рамките на даден вирус. Тези протеини, когато иначе са активни и се движат, дават възможност на вируса да се възпроизведе и да изостри инфекцията, като същевременно задушава антивирусната реакция на организма.
Въпреки че е антибактериален преперат, Ивермектин е показал ефективност и срещу други вируси, включително ХИВ, грип, зика и денга, макар и в лабораторни условия.

Сега предварителните констатации за ефективността на това лекарство срещу новия коронавирус са опредени като "обещаващи" от най-добрите експерти в тази област и остава да се види дали тези резултати могат да бъдат възпроизведени успешно и безопасно в човешки изследвания.

Ако изпитанията върху хора се окажат успешни, това значително ще ускори разработването на лечение за COVID-19 заради факта, че Ивермектин вече е установено като лекарство, безопасно за консумация от човека.

Същевременно е от важно да се отбележи, че лекарството просто е показало обещаващи резултати на клетъчно ниво и тепърва ще се тества върху хора, за да се прецени колко ефикасно е срещу COVID-19. Затова експертите предупреждават, че е важно това лекарство да не се консумира, съхранява или предписва.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.