0

П равителството на Австралия сключи сделка за получаване на авторските права върху знамето на аборигените, съобщава ДПА.

Правителството на Австралия сключи сделка за получаване на авторските права върху знамето на аборигените, съобщава ДПА.

Това го прави достъпно за свободно обществено ползване за първи път.

Споразумението идва след продължителна кампания "освободете знамето" от защитници на коренното население и членове на общността.

Освободихме знамето на аборигените за австралийците, обяви премиерът Скот Морисън.

Знамето на аборигените вече ще се управлява по подобен начин като австралийското национално знаме, чието използване е безплатно, но трябва да бъде представено по уважителен и достоен начин, подчерта той.

Морисън обясни, че австралийците вече имат право да поставят знамето на аборигените върху облекло, като спортни фланелки и ризи, може да се рисува на спортни площадки, да се включва в уебсайтове, в картини и други произведения на изкуството, да се използва цифрово и във всяка друга среда, без да е необходимо да се иска разрешение или да се заплаща такса.

Знамето е проектирано от художника Харолд Томас през 1970 г. и включва три цвята - червено, черно и златно, които представят аборигените на Австралия и връзката им със земята.

Австралийското правителство го призна за официално знаме през 1995 г. Досега обаче Томас беше запазил авторските права върху него.

Правителството е заплатило 20 милиона австралийски долара (14,2 милиона щатски долара), за да осигури авторските права.