Апелирам тази заповед за водния режим да бъде пусната максимално бързо. Това зави в колуарите на НС министъра на регионалното развитие Петя Аврамова във връзка с кризата за водоснабдяването на Перник.

Тя напомни, че проблемът с ВиК – Перник не е само на МРРБ. Аврамова съобщи, че се търси вариант за резервно захранване и поясни, че една от възможностите е свързана с язовир Долна Диканя.

На въпрос защо навременно МРРБ не са взели мерки, министърката заяви, че се търсят допълнителни водохващания.

Три са основните източника, от които може миньорският да получи още питейна вода, научи „Монитор“. Единият е със свързване към водопроводната система на съседния град Радомир и яз. „Долна Диканя“. Вторият е да се търсят начини за докарване да допълнителен дебит към сега съществуващия Владайски канал, който се влива в яз. „Студена“. Третият е разконсервиране на старото водохващане на Перник в кв. „Дараци“

Относно тези възможностите Иван Витанов, шеф на местното ВиК дружество, каза за „Монитор“, че през водопровода на Радомир доставките ще могат да се осъществят в най-добрия случай към края на декември. На въпрос дали има по-бъзи варианти, той уточни, че това е възможността да се търсят собствени водоизточници. „Вариантът е режим, но трябва да видим къде и какви дебити вода има. Проверихме старото водохващане на града в кв. „Дараците“, но то за съжаление дебитът му по-малко1 л в секунда, което е нищожно количество. Не бива да забравяме, че дългата суша не засегна само яз. „Студена“, но и всички останали водоизточници в района. Наши хора тръгнаха да проверят и на какви допълнителни количества вода още можем да разчитаме по Владайския канал от Витоша.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ГЕРБ внасят във вторник поправките в НК за непълнолетните убийци

ГЕРБ обмислят да внесат във вторник поправките в Наказателния кодекс за непълнолетните убийци. През миналата седмица от парламентарната група, в лицето на депутата Маноил Манев, започнаха консултации с експерти, в това число и с адвокатурата.

Йордан Цонев: ДПС ще гласува „въздържал се“ за хазарта

ДПС ще гласува „въздържал се“ за поправките в закона за хазарта, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Това обяви депутатът от ДПС Йордан Цонев пред Канал 3, като посочи, че от движението не искат да участват въобще в този дебат и няма да внасят свои предложения по закона. По думите му те искат да стоят настрана от този спор, тъй като има неразбиране за този бизнес

Бивш екоминистър: Язовирите да се управляват с изкуствен интелект

Европа може да ни помогне и да ни подкрепи да използваме изкуствен интелект, за да направим модели за прогнозиране на водата на язовирите. Това заяви бившият екоминистър и евродепутат Искра Михайлова. Според нея е необходима нова технология, виждане, приемане на иноваци и нови технологии във всеки един сектор в България, но най-вече във водния.