Апелирам тази заповед за водния режим да бъде пусната максимално бързо. Това зави в колуарите на НС министъра на регионалното развитие Петя Аврамова във връзка с кризата за водоснабдяването на Перник.

Тя напомни, че проблемът с ВиК – Перник не е само на МРРБ. Аврамова съобщи, че се търси вариант за резервно захранване и поясни, че една от възможностите е свързана с язовир Долна Диканя.

На въпрос защо навременно МРРБ не са взели мерки, министърката заяви, че се търсят допълнителни водохващания.

Три са основните източника, от които може миньорският да получи още питейна вода, научи „Монитор“. Единият е със свързване към водопроводната система на съседния град Радомир и яз. „Долна Диканя“. Вторият е да се търсят начини за докарване да допълнителен дебит към сега съществуващия Владайски канал, който се влива в яз. „Студена“. Третият е разконсервиране на старото водохващане на Перник в кв. „Дараци“

Относно тези възможностите Иван Витанов, шеф на местното ВиК дружество, каза за „Монитор“, че през водопровода на Радомир доставките ще могат да се осъществят в най-добрия случай към края на декември. На въпрос дали има по-бъзи варианти, той уточни, че това е възможността да се търсят собствени водоизточници. „Вариантът е режим, но трябва да видим къде и какви дебити вода има. Проверихме старото водохващане на града в кв. „Дараците“, но то за съжаление дебитът му по-малко1 л в секунда, което е нищожно количество. Не бива да забравяме, че дългата суша не засегна само яз. „Студена“, но и всички останали водоизточници в района. Наши хора тръгнаха да проверят и на какви допълнителни количества вода още можем да разчитаме по Владайския канал от Витоша.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: При инциденти е хубаво по-навреме и коректно да се информира обществото

За регулация на НСО трябва да се попита президентската институция, защото това е пряко подчинение на президента. Не обичам да се меся в работата на другите хора. Що се касае до инцидента хубаво е по-навреме, по-коректно и по-бързо да се информира обществеността какво е станало. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Херо Мустафа: Връзката между България и САЩ е по-силна от всякога

САЩ и България никога не са имали по-силни връзки. Това се дължи на стратегическата среща на министър-председателя на страната Бойко Борисов и на американския президент Доналд Тръмп, както и на усилията на вътрешния министър Младен Маринов в борбата срещу организираната престъпност и тероризма, който е международен проблем.

Дончев: Хубаво е да има здравословно напрежение между институциите

„Хубаво е да има здравословно напрежение между институциите. Ако всичко е черно, тогава няма за какво да се хванеш, няма здравословна критика. Самата Конституция е предвидила да има здравословно напрежение между институциите. По този начин те се контролират"