Аверите на Бобокови с условни присъди за боклуците (ДОПЪЛНЕНА)

След като се признаха за виновни

Аверите на Бобокови с условни присъди за боклуците (ДОПЪЛНЕНА)

Състав на спецсъда одобри споразуменията с прокуратурата на трима от обвиняемите по делото за вноса на опасни отпадъци, след като те се признаха за виновни.

Бившият шеф на РИОСВ в Плевен Габриел Савов получава 1,5 г. затвор с 3 г. изпитателен срок. Бившият управител на "Монбат" със собственици братята Атанас и Пламен Бобокови Васил Богданов – 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок. Управителят на една от фирмите, които са съхранявали опасните отпадъци, Айгюн Еминов – 2 г. условно с 3 г. изпитатален срок.

Тримата ще платят общо 24 278.54 лв. разноски по делото.

Съдът отмени действащите към настоящия момент мерки за неотклонения „Подписка“ на тримата, както и забраните им да напускат пределите на страната.

Богданов се призна за виновен, че за времето от март 2016 г. до 30 юли 2019 г. е участвал в организирана престъпна трупа. Еминов се призна за виновен, че за времето от февруари 2017 г. до 28 май 2020 г. е участвал в организирана престъпна група, както и че в периода от 1 февруари 2018 г. - 19 април 2018 г. управлявал опасни отпадъци не по установени в Закона за управление на отпадъците ред. В периода от 8 октомври 2019 г. до 18 декември 2019 г. съставил официални документи - "Сертификати за оползотворяване", в които да удостовери неверни обстоятелства, че предадените за оползотворяване опасни отпадъци, съгласно класификатора на отпадъците, по съответни договори, докато в действителност не били предприети никакви действия за оползотворяване на опасните отпадъци, с цел да бъдат използвани тия документи като доказателства за тия обстоятелства.

Савов се призна за виновен, че за времето от ноември 2017 г. до 10 февруали 2020 г., като длъжностно лице по смисъла на чл. 93, т.1, б. "а" от НК - Директор на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите - Плевен, участвал в организирана престъпна група.

В края на май 2020 г. прокуратурата повдигна обвинения на действащия в онзи момент зам.-министър на околната среда Красимир Живков, братя Бобокови и другите трима. Те са разследвани за участие в организирана престъпна група, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци.

Според разследването Бобокови са се възползвали от познанството си със Живков и са приемали за преработка опасни отпадъци. Красимир Живков пък е оказвал влияние върху свои подчинени да разрешават вноса на отпадъци от Италия на фирми, които не са имали разрешително за преработка на такива отпадъци, както и не са имали разрешителни за внос на отпадъците, а са разполагали само с площадки за съхранение. Живков е принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана.

След одобрението на съда, споразумението има силата на влязла в сила присъда.

Наказателното производство по отношение на обвиняемите Атанас и Пламен Бобокови и още 4-ма продължава. Предстои внасяне на обвинителен акт по делото в спецсъда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.