Авери на Малофеев вдигат нови соцпаметници у нас (ОБЗОР)
5

Авери на Малофеев вдигат нови соцпаметници у нас (ОБЗОР)

Хиляди стоят непремахнати от тоталитарно време, брани ги руското посолство

Руското посолство у нас скандално брани стотици комунистически паметници, възхваляващи Червената армия, партизанското движение и тоталитарния режим, разкри Атлантическият съвет в България.

Аверът на православния олигарх Константин Малофеев, приближен на Кремъл и на БГ Мадоф, русофил номер 1 у нас Николай Малинов е вдигнал скандална паметна плоча в местността Читака край Обзор, посветена на партизаните от отряд „Народен юмрук”. Това се е случило през април 2017 г.

Навръх 9 септември миналата година Малинов беше обвинен в шпионаж в полза на две руски организации – тв канала „Царград“ на Малофеев и руския център за стратегически изследвания към Кремъл, ръководен от бившия кагебист и зам.-посланик у нас Леонид Решетников. „Планът България“, разработен от Малинов, целеше кредитният фараон Цветан Василев да подари на руските си другари златни активи от КТБ за 1 млрд. лв., сред които БТК и „Дунарит“. Прокуратурата разкри пъкления „План България“, с който геополитическата ориентация на страната ни трябваше да бъде извадена от ЕС и НАТО и тласната към Москва. Заради плана Малофеев и Решетников получиха 10-годишни забрани за влизане у нас. Съдията Андон Миталов, който разреши на Малинов да пътува до Москва за среща с Путин, пък получи черен печат от САЩ заради „сериозна корупция“.

Още един комунистически паметник - „Перката“, който е един от символите на Бяла Слатина, пък бе скандално превърнат в нов мемориал на петимата загинали съветски летци в региона. Изграждането на комплекса, който бе открит преди четири години, е финансирано от руското посолство. А по традиция всяка година на 9 май негови представители участват в честването на Деня на победата над хитлерофашизма край монумента.


Карта


На 9 май Атлантическият съвет в България представи интерактивна карта, показваща колко са и къде се намират непремахнатите съветски паметници в България. В картата са обхванати над 30, като освен в София и Пловдив такива има в Бургас, Варна, Видин, Бяла, Добрич, Димитровград, Кула, Русе, Силистра, Созопол, Стрелча, Шумен, Ямбол, Стара Загора, Царево и др. Всъщност обаче те са в пъти повече, когато към тях прибавим и по-малките и обхванем селата, показа проверка на кореспондентите на „Телеграф“. Според Атлантическия съвет съветските паметници в България са "изненадващо много" и "ревностно ги пази руското посолство".


МОЧА


В самия център на столицата, на площ от 6 дка и на височина 37 м се издига Паметникът на Съветската армия, кръстен подигравателно от столичани Монумент на окупационната Червена армия (МОЧА). Той е разположен в сърцето на Княжеската градина и е открит на 7 септември 1954 г. На 25 февруари 1992 г. Столичният общински съвет (СОС) приема решение № 19, с което възлага на кмета на София да предприеме действия за демонтирането на паметника. Такива действия са предприети, но впоследствие възпрепятствани и осуетени по разпореждане на Виктор Михайлов – министър на вътрешните работи в правителството на Любен Беров. През годините паметникът нееднократно е ставал вдъхновение на улични графити, като сред най-паметните творби е изрисуването на съветските войници като герои от американски комикси. Според направеното по поръчка на Столична община социологическо проучване през 2014 г. стотици хиляди софиянци са категорично за премахване на паметника.

Само на територията на Старозагорска област пък има над 400 паметника: монументи, скулптурни фигури, възпоменателни плочи, свързани със събития и личности отпреди 10 ноември 1989 година, показва далеч непълна справка на историци.


Чинията


Тук е и може би най-емблематичният соцпаметник в цяла България - „летящата чиния“ на Бузлуджа, която все още чака статут на недвижима културно-историческа ценност. На практика на Бузлуджа са работили най-известните художници на България, но през изминалите вече три десетилетия повечето от творбите им са похабени безвъзвратно. На пръсти се броят демонтираните: сред тях е фигурата на Ленин в Стара Загора, за която проф. Мара Георгиева е била удостоена с Димитровска награда. Паметникът е разрязан на 4 къса и може да бъде видян в един от складовете на общината в местността Голеш. Спорадично се чуват гласове за демонтиране на част от паметниците: такива са фигурите на Георги Димитров край Копринка, дело на чирпанлията Димитър Динков, родения в Плевен Димитър Цонков и бургазлията Злати Денчев, ученици на гениалния Иван Фунев и Братската могила в старозагорския парк „Пети октомври“, където има бронзова творба на проф. Валентин Старчев, но поне засега местните власти не са го допуснали.


Альоша


Юначната си снага все още издига над Пловдив паметникът на Съветската армия, по-известен с името Альоша. Монументът представлява внушителна гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Прототип на статуята е руският войник Алексей Иванович Скурлатов (1922–2013). След 1989 г. са правени няколко опита за премахване на паметника, но до момента те остават безуспешни. Шестметрова бронзова статуя на съветски автоматчик, кацнала върху 17-метров пилон, също известна като Альоша, „краси“ и центъра на Бургас. Освен това обичаният герой слави съветските воини в Стара Загора и в Русе.

В русенското село Новград пък се намира единственият оцелял паметник на Ленин у нас в цял ръст.


Първият


Първият паметник на Съветската армия у нас е вдигнат в Шумен през 1948-1949 година. След 9 септември 1944 година в цялата страна се учредяват комитети за вдигане на паметници на Съветската армия „освободителка“, каквато е тенденцията в цяла Източна Европа. Официалното откриване на Паметника на загиналите в Отечествената война червеноармейци в Шумен е на 20 февруари 1949 година. Според разсекретена справка от Министерството на отбраната на СССР от февруари 1965 г. на територията на България Съветската армия в периода 1941-1945 година е изгубила 506 военнослужещи, които се водят убити, а 1180 са ранени. Шуменският паметник, изобразяващ от предната страна червеноармеец, развял знаме, се харесва в СССР и през 1951 година е отпечатан на пощенска марка с номинал 60 копейки. В първите години след 1989 в Шумен започва демонтаж на паметници, свързани с комунистическата символика. Първи пада Васил Коларов, след него и Георги Димитров, въпреки убежището в двора на Военното училище, чиито патрон е бил. Паметникът на Съветската армия остава непокътнат. Възможно е имунитетът му да е постигнат след необявено посещение на съветски дипломат през февруари 1991 година в Шумен. Мъжът, за когото се предполага, че има и военен чин, провежда срещи с представители на официалните власти и опозицията и в тях изразява загрижеността на СССР за съветските паметници у нас. След това посещение никой и никога не е поставял въпроса за демонтиране на Руския паметник в Шумен.

В центъра на Велико Търново в парка „Дружба“ пък са гробовете на основателите на лявото движение в България Мария и Никола Габровски, както и паметник на партизанина Боян. Макар и да са комунисти, тези паметници се поддържат и почистват от местната община.


Село с 10 броя


Близо 50 са паметниците от времето на социализма във Видинска област, които все още стоят в различни селища. Макреш е известно с това, че е селото в България, в което има най-много на брой паметници – цели 10 партизански. Те не са обругани както на много места в страната и жителите на региона пазят спомените за антифашистката борба. Граничната Кула пък е градчето, в което в края на Втората световна война си дават среща в рамките на месец войниците от съветската и немската армия, както и немски и американски летци. Затова на разстояние по-малко от 600 м съжителстват мемориалният парк “Катюша” и паметникът на американските военни летци, всички запазени и почитани до днес.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.