Ловци подготвят национален протест на 15 септември в София, ако не бъдат удовлетворени исканията им за по-облекчен режим при отстрелването на дива свиня.

Това стана ясно днес на среща на членове на ловно-рибарските сдружения от Русе и Бяла със заместник-министъра на земеделието Атанас Добрев в крайдунавския град. Те му връчиха декларация, в която изразяват несъгласие със заповедта на земеделския министър Десислава Танева от 31 юли т.г., забраняваща лова на глигани в инфектираните от африканска чума по свинете райони. Ловците ще изчакат до 11 септември т.г. и ако исканията им не бъдат удовлетворени, ще се вдигнат на протест.

Според ловците предприетите до сега мерки от Министерството на земеделието срещу африканската чума не са били адекватни и това е довело до поява и разпространение на заболяването. Хората смятат, че груповият лов на дива свиня трябва да се разреши по-рано, защото само чрез него може да се постигне желаната депопулация на този вид. Те бяха категорични, че няма да избиват бременни диви свине, защото имат ловна етика.

Заместник-министърът обясни, че са предложени промени в Закона за лова и опазване на дивеча, които ще позволят да се изтегли датата за групово ловуване на дива свиня с кучета. Добрев се надява през първата половина на следващия месец тези промени да влязат в сила и колективният лов да стане разрешен от 15 септември до 15 март в неинфектираните зони.

По последни данни над 97 000 са глиганите на територията на България, а планът за отстрел е за 81 000 диви свине.

Още две лаборатории в България – във Велико Търново и Стара Загора, ще изследват проби за африканска чума. Очаква се те да заработят към края на септември т.г. Досега пробите от цялата страна се изпращаха в София.

Заместник-изпълнителният директор на БАБХ д-р Цвятко Александров, който също присъства на срещата, каза, че към края на септември се очаква одит от европейските ветеринарни власти, които ще проверят как сме се справили досега с африканската чума.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

До края на работния ден се подават исканията за компенсация за природни бедствия

Днес е крайният срок, в който стопаните могат да подадат заявления, за да бъдат компенсирани за щети от природни бедствия, припомня Investor.bg. Утвърденият финансов ресурс за тази година по схемата е от 2,144 млн. лева.

Ръст на желаещите да продават гори на държавата

Засилен интерес от страна на частни стопани, които искат да продават гори на държавата. За това съобщават от земеделското министерство две седмици, след като беше обявена кампания по изкупуване на частни гори у нас.

Танева: До края на годината животновъдите ще получат всички плащания

До края на годината животновъдите ще получат всички плащания, обеща министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Сливен. Парите тръгват към селскостопанските производители от следващата седмица.