Аутсорсингът плаща 8% от заплатите у нас

Аутсорсингът плаща 8% от заплатите у нас

За 2017 г. приносът му в БВП е 2,1 млрд. евро

В България в момента работят аутсорсинг компании като 477 компании, като през миналата година те са изплатили почти 8% от сумата на заплатите в страната, сочат данни на Българската аутсорсинг асоциация (БАА), оповестени днес. Приносът за миналата година в брутния продукт на страната е 2,1 млрд. евро или дял от 4,8%.

През 2017 г., секторът бележи ръст на приходите от 18,2% на годишна база при предварително заложени 13,5%. Заетите в сектора на изнесените услуги са 67 300 души, а средната заплата на годишна база е 23 000 евро. По думите на Мая Миланова от една от фирмите в браншовата организация стартовата заплата в сектора е четирицифрена в евро. Според Пламен Цеков, също от подобна компания, на практика заплатите са по-високи, отколкото във Великобритания, защото у нас разходите за живот са много по-ниски.

Докладът на асоциацията сочи още, че аутсорсингът вече намира път и извън пределите на столицата. Основният дял обаче отново остава в София 80%, Пловдив и Варна също започват да се очертават като регионални центрове, съответно с по 13% от общия брой компании. Като “изгряващи звезди” от БАА посочиха Бургас, Велико Търново и Русе, които вече имат нужната инфраструктура и кадрови потенциал да се развият в тази посока. Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, каза по време на дискусията след представянето на доклада, че в града вече трудно се намират офиси за високо-технологичните компании.

Подсекторът, който расте най-бързо, е при компании, предлагащи аутсорсинг на процеси, базирани на специфични знания и информация (KPO), като управление и анализ на бази данни, проучвания, обработка на информация", каза Ивайло Славов, председател на борда на БАА. „Както в глобален мащаб, така и в България, се наблюдава промяна в профила на търсените услуги. Много хора си представят, че аутсорсинг услугите се изчерпват до стандартен кол център, а всъщност това не е така. Само за 16 % от компаниите у нас в сферата на изнесените услуги това е основната им дейност. Има нарастващ интерес към висококвалифициран труд и особено към услуги, свързани с информационни технологии - разработване на софтуер, поддръжка, системна интеграция.

Според представителите на сектора основните трудности, които предстоят пред сектора, за да запази той 10-годишната си тенденция на постоянен растеж, са свързани най-вече с липсата на кадри, което налага компаниите в сектора да обърнат сериозно внимание на работата с подрастващите и техните родители. Ивайло Славов подчерта, че до 2021 г. броят на заетите трябва да достигне 80 хил. души или с 13 хиляди повече от сега, а приносът в БВП на страната да е 4,8 млрд. евро или 7,9%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.