0

Г ерманската марка Audi показа новия компактен кросоувър Q3. Второто поколение на многофункционалния семеен SUV изглежда по-мъжествено като външност и по-просторно и гъвкаво като вътрешно пространство. Новото Audi Q3 обещава нови възможности и удобства, като предлага изцяло цифрова концепция на показанията и управлението на функциите в автомобила, модерни информационни решения и нови електронни системи за асистенция на водача. За постигане на допълнителен комфорт се грижи и усъвършенстваната ходова част на новия модел. Новото Audi Q3 ще бъде при европейските дилъри на марката през месец ноември 2018 година.

Германската марка Audi показа новия компактен кросоувър Q3. Второто поколение на многофункционалния семеен SUV изглежда по-мъжествено като външност и по-просторно и гъвкаво като вътрешно пространство. Новото Audi Q3 обещава нови възможности и удобства, като предлага изцяло цифрова концепция на показанията и управлението на функциите в автомобила, модерни информационни решения и нови електронни системи за асистенция на водача. За постигане на допълнителен комфорт се грижи и усъвършенстваната ходова част на новия модел. Новото Audi Q3 ще бъде при европейските дилъри на марката през месец ноември 2018 година.

Новото Audi Q3 изпъква с доста по-динамично излъчване от своя предшественик, за което е допринесла характерната решетка с осмоъгълен дизайн и вертикално разположени ламели, както и големите отвори за въздух в предната част. Тесните предни светлини се разширяват клиновидно назад. При тях Audi предлага три вида светлинни технологии, сред които и най-новите с матрична LED система.

Страничният силует се отличава със симетричната светлинна графика на предните и задните светлини. Връзката между тях се осъществява с контурна линия в областта на раменете на каросерията. Силно изпъкналите форми над арките на калниците допълват цялостната атлетична осанка на новото Q3 и подчертават офроуд визията. Издълженият спойлер на покрива очертава странично задния прозорец, а силно наклонените задни странични колони придават на силуета спортна устременост.

Новото Audi Q3 е пораснало на размери в сравнение със своя предшественик. Общата му дължина е 4485 мм, широчината му е 1856 мм, а височината е 1585 мм. Увеличеното със 77 мм междуосие гарантира изобилие от пространство в купето.

Оформлението на интериора продължава хармонично философията на външния дизайн на новото Audi Q3 и демонстрира осезаема връзка с моделите на марката във висшия клас. Архитектурата на арматурното табло е в перфектен унисон с новата концепция за управление на функциите. Централен елемент при нея е сензорният MMI сензорен екран, заобиколен от наподобяващ стъклена повърхност блестящо черен панел. В новото Q3 концепцията на показанията на контролните прибори и управлението на функциите е изцяло нова. Audi се разделят напълно с приборите с аналогови показания.

Моделът разполага серийно с цифров блок на контролните прибори зад волана с диагонал 10,25 инча, чиито показания водачът може да управлява с бутоните на многофункционалния волан. При върховото изпълнение MMI Navigation plus за показанията се грижи виртуален кокпит, който предлага и много допълнителни функции. Освен това новото Q3 предлага и сензорен екран с диагонал 10,1 инча. Екранът е обърнат удобно към водача под ъгъл от 9 градуса.

По желание водачът може да поръча по-голямата версия на виртуалния кокпит с три различни конфигурации на показанията с динамично оформление. Интуитивната концепция за управление на функциите в автомобила се допълва и от системата за гласово управление с разговорни фрази, която разпознава свободно формулирани команди.

Всички показания, бутони и превключватели на арматурното табло са ергономично разположени. Комфортните седалки и разположението на волана целят да осигурят на тялото оптимална позиция за динамично или комфортно шофиране. За отличното озвучаване на вътрешното пространство се грижи музикалната премиум система Bang & Olufsen с виртуален звук и общо 15 високоговорителя.

Задният ред седалки дава възможност за надлъжно изместване в диапазон от 150 мм. Освен това наклонът на разделените на три в съотношение 40:20:40 облегалки може да се променя в седем различни степени. В зависимост от позицията на задния ред и наклона на облегалките, обемът на багажното пространство варира между 530 и 1525 литра. Предлага се електрическо отваряне и затваряне на багажника, като има възможност и за сензорно отваряне с леко движение на крака под задната броня.

Към момента на пазарната си премиера Audi ще предложи четири вида двигатели за новото Q3 – три бензинови и един дизелов в съчетание с предно или двойно задвижване Quattro. Диапазонът на максималната мощност при тях се простира от 150 до 230 к.с. Всички двигатели са 4-цилиндрови със система за директно впръскване на горивото и принудително пълнене с турбокомпресор. За силовото предаване се грижат 6-степенна механична предавателна кутия и 7-степенна автоматична трансмисия S tronic. Извън пътищата перманентното задвижване на четирите колела гарантира оптимално сцепление с настилката и уверената стабилност независимо от пътните условия.

Опционалната система за спускане по стръмен наклон поддържа автоматично предварително избраната безопасна скорост на движение. Работните характеристики на задвижването на новото Audi Q3 могат да се настроят индивидуално чрез системата Audi drive select в шест различни профила – от подчертано комфортен, през икономичен до динамичен.

Системата оказва влияние и върху окачването и съответно адаптира работата на амортисьорите. В резултат на това динамиката в поведението нараства осезаемо при едновременно подобряване на комфорта на возене. Като алтернатива се предлага и спортна система на окачването с по-стегнати амортисьори и кормилна уредба с по-директно управление за по-динамично усещане от управлението на новото Audi Q3.