Атанас Пеканов: Планът за възстановяване ще подобри конкурентоспособността на БГ икономика

Атанас Пеканов: Планът за възстановяване ще подобри конкурентоспособността на БГ икономика

Ако парите от Плана за възстановяване и устойчивост бъдат използвани правилно , те ще повишат конкурентоспособността на икономиката. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов по време на изслушването си в НС.

Той напомни, че миналата седмица е била публикувана за обсъждане ревизираната версия на плана, според която България може да получи 12,6 млрд. лв. Отделно се очакват инвестиции в размер на 8 млрд. лв. Има 57 заложени инвестиционни проекта, 11 от които са нови, както и 43 реформи, от които 7 са нови.

Пеканов посочи, че в сектора на образованието са надградени вече съществуващи проекти, а в сектор здравеопазване фокусът е насочен към закупуването на нова апаратура. В сферата на науката са “засилени средствата” с цел стимулиране най-иновативнте фирми. В сферата на икономиката е предвидено по-добре използване на ресурса за индустриалните паркове. При енергетиката е имало повече критики от страна на ЕК. “Там обигатихме плана с 3 нови проекта и 3 нови реформи”, посочи Пеканов.

От “Има такъв народ” (ИТН) и “Демократична България” разкритикуваха новата версия на Плана, като посочиха, че в него няма заложени достатъчно средства в подкрепа на земеделието. Всъщност по време на изслушването стана ясно, че един от проектите за земеделие е отпаднал в крайнага версия на Плана. “Решението далеч не беше лесно и бе резултат от разговорите, водени с европейската комисия”, отвърна на критиките Пеканов. Той посочи, че реално проектът не е отговарял на изискванията на Еврокомисията. В отговор на това изказване бившият земеделски министър Десислава Танева заяви, че категорично не е съгласна с това твърдение. “Всичко е въпрос на политическа воля”, каза Танева. “Политическите спекулации и дискусии налагат да изразите такова мнение, но всички знаем, че това не е вярно. Не става въпрос за политическа воля, а за политическо решение - искаме ли планът да се забави с месеци, за да продължим безсмислени дискусии”, отвърна Пеканов, който допълни, че има политическа воля да се гарантира ресурс в помощ на сектора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.