Да отпадне давността за разследване на приватизационни сделки. Такива поправки в Наказателния кодекс внасят депутатите от "Атака".

В момента давността за такива сделки изтича след 10 години. Поводът за предложението на атакистите е проверката, която нареди преди дни на ДАНС главният прокурор Иван Гешев за всички сделки на прехода, като ще се проверяват над 9600 сделки.

Наред с това атакистите предлагат да падне давността и за престъпления свързани с даване на концесии.

Третото предложение е давността да спира при започването или продължаването на наказателно преследване. Искат давността да спира и през времето, когато деецът заема длъжност, за която се предвижда имунитет срещу наказателно преследване. В тези случаи давността спира за всички престъпления, независимо от обхвата на имунитета. Давността пък ще започне да тече отново, когато имунитетът бъде свален или докато даденото лице продължава да заема длъжността.

Наред с това се предлага и значително завишаване на наказанията, сред които затвор, по-високи глоби и дори конфискация на имуществото.

Така по думите на Десислав Чуколов се развързват ръцете на главния прокурор за ефективно разследване на приватизационните сделки, а хората ограбили държавата да бъдат осъдени. Той уточни, че поправките в НК са достатъчни и не е нужно изменение на Конституцията.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Прокурори от ВКП в ОАЕ заради Божков

Задълбочаване на сътрудничество между прокуратурите на Република България и Обединените арабски емирства обсъди в Абу Даби делегация на Върховната касационна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Димитров нареди проверки за хвостохранилищата и шламохранилищата

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров издаде заповед, с която нареди на регионалните инспекции по околната среда и водите съвместно с Басейновите дирекции и Изпълнителната агенция по околна среда да извършат проверки на съществуващите на територията им хвостохранилища, шламохранилища, запълнени с руднични води котловани на отрити рудници и запълнени с руднични води други изкуствени съоръжения, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Строят във Варна патрулни кораби за ВМС, преговаряме и за 2 подводници

Новите патрулни кораби за Военноморските сили ще се строят във Варна, обяви при гостуването си днес министърът на отбраната, Красимир Каракачанов. „Предстои подписване на договор с немската компания „Люрсен“, който се надявам да се случи преди празника на флота. Сроковете за строителство да бъдат спазени, категоричен беше военният министър.