Атака по учебник на КГБ клати държавата за 1 млрд. лв., банки и газ (ОБЗОР)

Премиерът събра депутатите и министрите на ГЕРБ на извънреден брифинг

Атака по учебник на КГБ клати държавата за 1 млрд. лв., банки и газ (ОБЗОР)

  • Борисов: Радев ме снима с дрон, НСО ме следи в спалнята
  • Ударът е нагласен преди 1 година, Банковият съюз стопира опит за фалит на трезори
  • Усъмни се в прегръдка между БСП, олигарси, президента и „съпартиеца“ Цветанов

Атака по учебник на КГБ се опита да залюлее държавата в навечерието на едни от най-важните геостратегически проекти за България. Ударът идва от престъпна колаборация между опозиция, висши държавни мъже, представители на олигархията и мафиоти от 90-те, а целта е сваляне на кабинета преди юли.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който в сряда събра на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ цялата парламентарна група на управляващите, ръководството на партията и ключовите си министри от кабинета, за да покаже, че държавата няма да клекне пред компроматната война, която се води срещу нея. След серия от атаки срещу министри от кабинета и персонално срещу Борисов, „гвоздеят“ на програмата се оказаха снимки, за които се твърди, че са направени в спалнята на министър-председателя, а на една от тях той е сниман докато спи.

„Нашите противници удариха дъното. Снимки в тоалетната, снимки в спалнята...Защо сега? Защото юли месец е важен месец“ заяви Борисов и избори причините кабинетът да е станал неудобен на противниците си.

"България се справи с миграционната криза. Получаваме писма от колеги как се справихме с коронавируса. Ползвахме уменията на щаба и експертния съвет който създадохме. Днес говорихме с Шарл Мишел България да получи може би най-много пари в следващите месеци. Не е сигурно, но и днес заявихме, че като най-бедни ни трябват пари. България строи 2 невъзможни проекта - Балкански поток и интерконектора с Гърция. Утре ще пуснат съобщение за мощен консорциум - Дженерал Електрик, Росатом и френска компания за АЕЦ "Белене". За първи път руската страна разреши Уестингхаус да види техните горива какви са, за да има диверсификация в бъдеще", категоричен бе Борисов. Според него Банковият съюз, към който се стреми държавата ни е една от гаранциите, че у нас

няма да могат вече да се фалират банки

и това много притеснява определени кръгове в държавата.

"И какво получаваме? Компромати, манипулации. В учебниците на КГБ пише - когато създадеш компромат, трябва да е такъв, че да отвратиш този, който го гледа за себе си. Може ли да ме снимат в спалнята ми и после да трият снимката? С това показват, че е нагласено. Оставям на прокуратурата да си разследва кой е. Оставаше да има едно малко момче до мен и от тук да се хвърля направо. От Божков нито при мен, нито при партията не е идвала и стотинка. С избори не могат да ни бият. Нещата, които изредих са за 100 години напред. Какво да кажа? Режат, монтират, правят, струват", възмути се премиерът от невиждана компроматна атака, която тече срещу управляващите и намекна, че може атаката да идва от съпартиец.

"С тази снимка всичко е нагласено. Дали мои съпартийци са го правили, оставям на прокуратурата да го разследват", каза той, след което коментира и друга атака срещу него – този път от укриващия се в Дубай олигарх с 18 обвинения Васил Божков. Последният изсипа в социалните мрежи пълен арсенал от компромати срещу кабинета и премиера – от комикси на дубайски приказки за наивници до SMS-и и банкови бордера с неясен произход, които най-вероятно също са минавали през „съответната“ обработка. Пред медиите в сряда Борисов категорично отрече твърденията на българския Ел Чапо, че е плащал такса „спокойствие“ на властта и отново напомни, че не е взимал нито една стотинка от Васил Божков.

"Божков мислите ли, че той ще извади лични пари, а неговите съдружници няма да знаят"

каза той, визирайки партньорите на хазартния бос в основните му лотарийни фирми, които категорично отрекоха срещу дружествата и акционерите в тях да е осъществяван рекет.

"Тук колко хора има, не са ме видели 20 години да пия, как ще говоря завалено.

И много заплахи идват от държавния глава.

За да не е само той в калта, дайте да ме вкарате и мен. Юли месец е много важен. Нито ще ме откажат, нито ще спра. След юли да правят каквото си искат. Страшно ги притеснява. Как да го предотвратим - с компромат. Гол премиер спи. Това ли е демокрацията. Наричат ни хунта, наричат ни диктатори. Ние сме жертва, не сме инициатори. За кой друг излезе. Чия друга спалня е интересната? Пускайте повече, даже не знам защо са ме снимали завит, да ме снимат гол. По-добре да ме бяха снимали гол. В Банкя в тоалетната ме записаха, сега в спалнята. Бенатова, да е жива и здрава, дойде, снима, прави интервю там, всички знаят какво има. По 4-5 часа ми се случва да спя. Да пуснат компромат с Цвета Караянчева – б.р.), тя знае колко я обичам и уважавам, тя е тук до мен. Тя е от малкото, които се карат с мен", заяви Борисов, докато до рамото му стоеше председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Миналата седмица беше публикуван друг компромат – запис, за който се твърди, че е на премиера, но в последствие той отрече неговата автентичност. Самият аудиоклип пък бе с първоизточник обвързания с кремълската пропагандна машина сайт „Бивол“ и според експерти най-вероятно е сглобяван от различни фрази на премиера. Самият той пък обясни, че не знае какво може да се вземе и да се компилира като запис.

"Има техници, като погледнат.

Интересува ме едно нещо - дали е законно",

добави Борисов.

"Строи се на макс. Кое наложи тази ярост. След няколко месеца идват избори. Някой иска служебно правителство - защо? 1 млрд. щяха да се насочат в друга посока. Това е явно целта на днешното занятие. Моят заместник напуснал с мотиви. Желая му успех. До вчера викаше, че ГЕРБ е най-силната партия. Компромати са правени преди европейските избори", заяви още Борисов на брифинга в сряда и посочи, че някой иска служебен кабинет, като сред тях са и всички, които са били изключени от партията, явно визирайки и бившият втори Цветан Цветанов.

"20-30 години в спалнята ми нищо не е променяно. Може да са били там и преди. Ако искаш да държиш нещо има каса. Как звучи, злато, евра, ужас, отвратително. В КГБ казват да подбереш истини. Нали съм най-пазен, защо ми е пистолет до главата. ", добави премиерът. 

"Децата ми се притесняват, внуците, звънят ми: Жив ли си. Аз като всеки човек имам живот. Аз не съм стерилен само да седя пред камера и да говоря. Като се ядосам говоря, после прегърна я, целуна я" каза премиерът и прегърна Цвета Караянчева. 

"Виждате какъв ресурс се изсипа срещу нас. Само се цитира едната страна - Божков. А неговите сътрудници? Мислите, че години наред не са знаели, че излизат пари от касата ли?

Целта е да ни смачкат психически, след това ще ни посегнат и физически

От никой няма да се уплаша. Притеснен съм, защото когато спя съм беззащитен. Притеснен съм, защото дали ще ползвам тези услуги изобщо. Как ще ме снимат как спя. Може да са ме записали как хъркам, не знам дали хъркам. Ами ако се бях развил? Това ли искахме, това ли е демокрацията? Нямам ли право да си легна?", каза Борисов.

„Нито от Божков, нито от Сретен Йосич се уплаших“, заяви премиерът и даде да се разбере, че чака проверка за компроматите.

"От днес ще спя с пистолета", каза още Борисов на брифинга и допълни, че много от гардовете на НСО отишли на работа при олигарсите и намекна, че няма доверие на охраната си, въпреки че „с някои момчета се познаваме от години“.

Поясни, че искал на следващия съвет в Брюксел да защити парите за България от ЕС. "Аз имам задачата да вкарам България в Банковия съюз и Еврозоната", каза той.

Сигурен съм, че партията и хората са зад мене, убеден е той и поясни, че няма да живее в параноя и да проверява всеки дали носи по два телефона.

"Няма да ме пренудят да живея в страх и да се гърча пред някого, каза Борисов. "Не съм се гърчил пред никой, можещ да стреля по животни", заяви той. Той отново напомни, че неговият дядо е бил убит от комунистите и на избори не могат да ги бият. По думите му управлението се стабилизирало, а социолозите давали добри резултати.

"На 4 година ние продължаваме да сме първа политическа сила, а БСП изостава. Какво да се направи - да се убие фалагманът Борисов и

да се разпилее ГЕРБ, чрез Цветанов, Радев, Мая Манолова, БСП"

, каза той.

"Манолев нямаше как да не бъде обвинен. Аз мога да съм сигурен, това не значи, че знам. Това което вълнува хората, трябва да се провери", каза Борисов и поясни, че  НС избира състава на КФН, а комисията е независима. Шефът на комисията трябвало да се освободи от парламента. Относно смяната на КЕВР, чийто мандат е изтекъл, Борисов поръчал на ГЕРБ да влезе в разговори и с останалите парламентарни групи в НС.

"Моля да отидете да попитате КФН дали съм пращал проверки. Той и президентът става независим в момента, в който е избран. Само че той отиде на пленум на БСП. КФН, КЗК, държавният регулатор ще се съберат и ще определят кой ще бъде. Когато ГЕРБ има глас, ще настоява за даден кандидат, това е демокрацията в цял свят. След като постъпи на работа, той не е свързан с нас", каза Борисов.

"Радев ако го запишат вкъщи, дали си говорят така стерилно. Не признавам, че аз съм на записа, не знам откъде могат да вземат и къде да компилират. Интересува ме дали е законно. Ако е законно, тогава е проблем. Не слушам една и съща песен", каза Борисов. 

"Представяте ли си да кажа аз като премиер: Правителството ще бъде свирепо към президента. Той го каза, значи се готви да ни прави лоши неща. Понеже моят дядо са го били комунистите, ще бъда много нащрек. С всичко, което са показали, те не могат да ни бият. Социолозите почнаха да дават резултати. Продължаваме да сме първа политическа сила. Това е много притеснително", каза Борисов. Според него е станало ясно, че президентът Румен Радев е зависим още от момента, в който отишъл на конгрес на БСП, след като вече е бил избран за държавен глава.

"Радев, Цветанов, Слави Трифонов, са готови да се прегърнат с всички, само не и с ГЕРБ", каза той.

"Охраняват ме докато спя

Винаги когато се намали бдителността. Охраната на президента Радев и моята спят в един и същи двор. Понеже Радев мина границите искам да ви кажа, че той си позволява да вдига дрон и да ме снима. Като кажа на охраната, че ще сваля този дрон, те му казват и той го сваля. Охраната казват, че той го управлява. Твърдя, че той ме снима с дрон. Прокуратурата да извика НСО и да ги питат. Понеже джипките имат система да свалят дрон и като кажа, те му предават и той го прибира", каза Борисов. 

"От НСО ми казаха, че от Китай са му подарили дрон и той си го кара", каза премиерът. 

"Има много важни задачи юли месец. Тези които са дали възможност да просперира хазартът, сега са обвиняеми", каза Борисов. 

"С Божков съм говорил за двама футболисти и той ми е писал "няма проблем", каза Борисов. 

"Има големи професионалисти в НСО, познавам някои от тях 10-15 години. Ако някой е с много пари, може да ги пробие. Може да са пробили някой, то е достатъчно само да отвориш вратата и да щракнеш. Не съм мислил ще търся ли нова охрана. Искам през юли в Брюксел да защитя парите на България. Въпреки че се опитват да ме маскарят, те ме познават. Партията и хората са зад мен. Правим неща, които десетилетия ще останат. Дядо ми казваше: Не прави това, което не искаш да ти правят. Опонентите ми правят едно и също", завърши премиерът. 

 

Гешев: Продуцират се скандали

за дестабилизиране на страната

Целта е да се направи партия на мафията на обвиняемите олигарси

МАРИЯ КАДИЙСКА

„Това, което виждам в последните дни, е генериране на постоянни скандали“. Това обяви главният прокурор Иван Гешев след заседание на правната комисия, на което представи отчетния доклад за дейността на прокуратурата през миналата година.

Обвинител №1 коментира изтеклия запис, за който прокремълския сайт „Бивол“ обяви, че е на премиера Бойко Борисов, но министър-председателят отрече той да е истински и заподозря, че това са сглобени части от негови фрази. Гешев пък обяви, че по случая вече се е самосезирала Софийска градска прокуратура.

"Ще извърши проверка в две направления: дали става въпрос за незаконно използване на специални разузнавателни средства, или за манипулиране, монтаж на записи с технически средства. Преценката какви действия да се извършват, е на конкретния наблюдаващ прокурор. Мнението ми като гражданин е, че превърнахме записването с телефони в някакъв национален спорт. И с това, което правим, ако приемем, че е коректен този запис или който и да е запис,

в последните 20 години генерираме само едни скандали,

с които даваме лош сигнал към нашите европейски партньори не толкова, а към българските граждани. Даваме лош, грозен сигнал към българските граждани. Превърнахме записването на лични разговори и срещи, в основен аргумент не в юридически казуси, а в политическата борба. Даваме лош сигнал на българското общество, казвам го за трети път", бе категоричен той.

„Не казвам тези неща, които се публикуват дали са верни или неверни. Това е от компетентност на наблюдаващ прокурор. Но за мен е ясно, че е целенасочена съзнателна стратегия. И тя е с ясната цел дестабилизиране на държавата и избори. Да се получи политическа конфигурация, която устройва обвиняемия Васил Божков, подсъдимите Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев. Тази конфигурация ще им върши работа за

законодателни промени и унищожаване на българската прокуратура.

Това е крайната цел, която минава през нов политически проект, нова конфигурация, същото, което правеше и Цветан Василев", обяви главният прокурор. Той добави, че логично прокуратурата ще бъде подложена на натиск, тъй като това е естествена стратегия на хора с пари. Гешев уточни, че повечето хора, към които прокуратурата се е насочила през последните години, са най-богатите в България.

"В България

тези хора разполагат с медиен, политически и финансов ресурс,

с който могат да си позволят всичко", заяви главният прокурор. Той отново наблегна, че прокуратурата не се притеснява за който и да било български гражданин. "След като можем да повдигнем обвинение на Божков, не ни притеснява нищо", поясни Гешев.

"Само да ви питам, кой е Васил Божков?", зададе риторичен въпрос главният прокурор в отговор на въпрос на журналист за поредното словоизлияние в социалните мрежи на обвиняемия бизнесмен.

"Това е обвиняем, който се укрива от българското правосъдие в чужбина.

Който отправя призиви във Фейсбук, социални мрежи и по телефона.

Българската прокуратура е длъжна да проверява всичко - комикси, включително и твърдението му, че е резидент и че от Магурата е почнал като дисидент. Аз нямам спомен д-р Желю Желев или г-н Дертлиев да са почнали от Магурата, но...това е негово твърдение. Прокуратурата е длъжна по закон да проверява всичко. Това е моят отговор", каза Иван Гешев.

"Към този момент нямам информация", така Гешев отговори на въпрос дали прокурор ще проверява автентичността на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, които бяха разпространени.

"Ще коментирам принципно - ако се констатират някакви данни, доказателства за извършено престъпление, за който е да е български гражданин, дали е премиер, дали е президентът,

дали някой олигарх като г-н Прокопиев, като Цветан Василев или Божков,

министри или заместник-министри, прокуратурата не се притеснява да предприема действията, които са в съответствие със закона", добави Гешев. "Не се притесняваме да проверяваме всичко и всеки", допълни обвинител №1.

Пред депутатите Гешев заяви, че до 10 дни ще е готов докладът на ДАНС за вторите големи проверени приватизационни сделки и той ще бъде предаден за анализ на прокурорите, а съвсем скоро прокуратурата ще отчете и резултатите от борбата с битовата престъпност.

 

Ел Чапо освети хунтата

срещу властта

Българският Ел Чапо - Васил Божков освети хунтата, която пробва да клати властта. Буквално броени минути след брифинга на премиера Бойко Борисов, който разкри защо е цялата атака срещу кабинета, обвиняемият Божков незабавно пусна нов пост във фейсбука си.

Той гласи "Ще го търпим ли още? Да си върнем България". Това на практика е буквално признание, че той и останалите обвиняеми и подсъдими олигарси като Цветан Василев, Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев дават милиарди, откраднати от всички нас, за да дестабилизират държавата и ще всеят хаос в прокуратурата и Темида.

По-рано сутринта, точно в 8 часа хазартният бос, който открадна 700 млн. лв. и се укри в Дубай, пусна няколко въпроса и хвърли димката, че бил дал 67 млн. лв. на Борисов, Горанов и Менда Стоянова. Интересното е, че малко след неговия пост бяха публикувани и компроматите срещу Борисов, което никак не е случайно. В цялата му акция са се включили и останалите едри олигарси Цветан Василев, откраднал 56 млрд.лв. от КТБ и избягал в Сърбия, Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев. Целта на всички тях е една - да избегнат правосъдието. А цялото им бягство се финансира щедро от милиардите, коиото откраднаха от всички нас.

 

"Воля" готови да подкрепят

комисия за прехода

Партия "Воля" е готова да подкрепи комисия за разследване на прехода. Това стана ясно от думите на зам.-председателят на НС и лидер на формацията Веселен Марешки пред БТВ.

Преди около седмица от БСП, начело със соцлидерката Корнелия Нинова, поиска анкетна комисия заради сигналите, които хвърля бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков. В отговор от ГЕРБ предложиха да се направи комисия за целия преход. Към момента обаче предложение за такава не е внесено в НС.

Сега Марешки коментира, че е несериозно да се прави анкетна комисия за твърденията на конкретен човек, както искат БСП, визирайки казуса с Божков, който по думите му е участвал в корупционни схеми и при БСП, и при ГЕРБ. "Но крадеца вика дръжте крадеца. През прехода не бихме казали, че някой ще излезе с чисто лице", каза Марешки по адрес на Нинова и БСП. Марешки даде да се разбере, че не биха подкрепили анкетна комисия в НС заради Божков.

"Мисля, че неговите сигнали се проверяват. Не знам защо Божков да е повече от други - и аз съм подавал много сигнали, но не са ми обръщали внимание. Явно Корнелия Нинова си е по-близка до него и искат комисия", заяви още той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.