Астрономи видяха на живо как се образуват планети

Астрономи видяха на живо как се образуват планети

Американски и европейски астрономи за пръв път успяха подробно да изучат процеса на формиране на планети край най-малките звезди, чиято маса е от 5 до 10 пъти по-малка от тази на Слънцето, съобщи пресслужбата на Астрономическия институт "Макс Планк".

Тя се позова на публикация в научното списание "Астрономи енд астрофизикс". "Успяхме да проследим формирането на планети в близост до три малки новородени звезди, подобни на червеното джудже GJ 3512. Проверихме всички алтернативни обяснения, в това число и изпаряването на праха под въздействието на светлината на тези небесни светила, като съществуването на планетите остава най-правдоподобната от тях", заяви Николас Куртович от Астрономическия институт "Макс Планк" в гр.Хайделберг.

Европейските и американските астрономи са наблюдавали шест протопланетни диска, окръжаващи новородени звезди с крайно малка маса, които са били открити неотдавна в съзвездието Телец. Тези небесни тела са се появили през последните 2-3 милиона години. Поради тази причина и досега те са обградени от плоски дискове от газ и прах, в които теоретично могат да се зародят планети.

За да бъдат идентифицирани, учените са използвали микровълновия телескоп ALMA. Проведени са били наблюдения как се движат частиците във вътрешността на дисковете и как се различава тяхната концентрация.

Оказало се, че в три протопланетни диска са присъствали характерните пръстени и места с понижена плътност, които обикновено възникват при формирането на планетите. Някои от тях са съпоставими с размерите на Сатурн и с тези на малките газови гиганти.

Засега учените не могат с точност да кажат как са се оформили тези светове, но тяхното съществуване е доказателство за протичането на един много бърз процес, от порядъка на неколкостотин хиляди.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.