АСП: Социална дистанция и честа дезинфекция са задължителни в домовете за деца и възрастни

АСП: Социална дистанция и честа дезинфекция са задължителни в домовете за деца и възрастни

Да се извършвана честа дезинфекция и да се спазват социална дистанция са част от предписанията на Агенцията за социално подпомагане към домовете за възрастни хора и центровете за настаняване от семеен тип, заявиха от ведомството.

За допълнителна информация и инструкции за поведение на потребителите и служителите на ЦНСТ, Домове за стари хора и други резидентни услуги директорите трябва да се обръщат към РЗИ, разясняват още от АСП. Средства за дезинфекция и предпазни материали са предвидени в бюджетите на социалните услуги, като при липса на такива директорите им може да се обръщат към съответната община-доставчик за допълнителни количества.

Агенцията за социално подпомагане изпрати писмо до общините с напомняне да бъдат спазвани стриктно установените от Националния oперативен щаб и Регионалните здравни инспекции противоепидемични мерки във всички специализирани институции от резидентен тип за възрастни и в центровете за настаняване от семеен тип в страната.

От началото на извънредното положение са преустановени настаняванията и свижданията във всички социални домове, като близките на настанените потребители могат да получават информация от директорите или от общините, уточняват още от агенцията. Препоръчва се всички дарения да бъдат получавани чрез куриерски фирми, за да се ограничи максимално достъпа на външни лица. Центровете за социална рехабилитация и интеграция, Дневните центрове и Центровете за обществена подкрепа ще предоставят дистанционни услуги за деца и семейства по телефон, скайп, вайбър или електронна поща. Социалните работници, терапевтите, арт-терапевтите, психолозите и логопедите изготвят опростен план със задачи, който се предоставя на семействата на ползвателите. Задачите за децата по седмичния план са редуцирани, като част от тях са например запознаване с букви, цифри, форми, растения, животни, цветове, арт-задачи с педагогически характер и други.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.