910 лв. ще получава асистентът, който подпомага човек с увреждане, за 8 часа през 2021г. Това стана ясно след като депутатите приеха на второ четене закона за личната помощ.

През 2019г. ставката, срещу която той ще предоставя услугата е равна на минималната работна заплата – 560 лв., а през следващата година тя ще е минималната работна заплата умножена по 1.2. Това означава, че ако инвалидът се нуждае от 8-часова грижа, заплатата на личния асистент ще бъде 732лв. Размерът ѝ ще се увеличава, докато стигне до 1,4 от минималното възнаграждение (650 през 2021 г.), тоест 910 лв. В закона е записано още, че до 380 лв. от месечната помощ от 930 лв. за дете с 90% увреждане ще се приспада за асистент, като конкретният размер ще съответсва на определения брой часове в индивидуалната оценка на потребностите. По същия ред ще се приспада и добавката за чужда помощ от 94 лв. от ползвателите на услугата. Предоставянето на лична помощ ще започне от 1 септември 2019г., а изготвянето на индувидуалните оценки от 1 април 2019г. До стартиране на личната помощ, хората, които ползват социалните услуги от общините – личен асистент, социален асистент и домашен помощник, ще продължат да ги имат по досегашния ред. Доставчик на личната помощ ще е общината, а броят на часовете ще се определя в зависимост от степента на инвалидност, като хората с най-тежки увреждания ще могат да ползват до 168 часа. Инвалидът ще има право на повече от един асистент, както и той сам да ги избира. Освен това ще участва и в договарянето на условията по заетостта.

От 1 януари 2021г. политиката за предоставяне на лична помощ ще се осъществява от Държавната агенция за хората с увреждания. До тогава докумените за изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите се подават в специализираните отдели в дирекциите "Социално подпомагане" към Агенцията за социално подпомагане по настоящ адрес на човека с увреждане.

Въпреки че законът бе приет единодушно, по време на дебатите в пленарна зала се стигна до поредния политически скандал. От ГЕРБ попитаха защо при гласуването отсъства лидерът на БСП Корнелия Нинова. Социалистите им отговориха, че тя си е свършила работата по този закон, тъй като е вносител на законопроекта, и прогнозираха оставка на правителството. От БСП пък предупредиха, че няма да осигуряват кворум. Ред в залата въведе председателят на социалната комисия Хасан Адемов, който заяви, че майките не заслужават тази дискусия и призова депутатите да се върнат към работата си.

„По време на създаването на двата закона много пъти бяхме между осана и разпни го. Благодаря за ангажираността на много хора, които не са тук сред нас – това е премиера, благодарение на чиято ангажираност се решаваха най-сложните въпроси, финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев и здравният министър Кирил Ананиев. Благодаря и на всички, които участваха в разговорите по законопроекта“, каза социалният министър Бисер Петков. Окончателното приемане на закона пък омбудсмана Мая Манолова определи като изстрадана победа. „Законът за личната помощ за нас е закон за бъдещето на децата ни, това означава, че тях ще ги има, когато нас ни няма“, каза Вера Иванова, една от протестиращите майки. Майките бяха категорични, че махат палатката пред Народното събрание, но през януари ще я разпънат пред здравното министерство с искане за реформа при ТЕЛК-а.

По темата: лична помощ
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Разширяват граничния пункт „Калотина“

Стартираме обществената поръчка за разширението на ГКПП „Калотина“. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на инспекция на строителстовото на магистрала Европа от София към Калотина. Той подчерта, че пуктът не е ремонтиран, откакто е създаден.

Оставиха „нинджите“ от Градец в ареста

Четирима жители на котелското село Градец, които бяха спипани след сигнал за обира на склад за бяла техника в старозагорския квартал „Индустриален“ остават за постоянно в ареста.

Общинари се чудят как да уволнят управител на болница

Общинарите в Раднево все още нямат яснота дали и кога ще могат да освободят управителя на затъналата във финансови задължения МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“, призна шефът на местния парламент д-р Румен Йовчев.