Асистентите в медицинските университети в София и Варна бият по заплати професори. С близо 3 бона месечно възнаграждение младите кадри в Медицински университет – София вземат повече пари спрямо средната заплата за професори в страната от 2 340 лв. Това сочат данни, представени в доклада на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“.

Същото е положението и в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна, където асистентите прибират по 2719 лв. Младите преподаватели във Варненския икономически университет също не изостават по заплати и вземат малко над средната в страната – 2412 лв. На другия полюс на статистиката са асистенти от ВСУ „Л. Каравелов“. Там асистентите вземат едва 667 лв. Под хилядарка вземат и в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, Химикотехнологичен и металургичен университет и УНИБИТ. В УНСС, пловдивския и плевенския медицински университет пък асистентите вземат по-високи възнаграждения от средните доцентски заплати. Неравномерното разпределение на финансирането на университетите за различните професионални направления е сред причините за разликите, обясни председателят на университетската синдикална организация Гл. ас. Стефан Стефан Аспарухов. В момента има база от 693 лв. спрямо която с най-висок коефициент се умножават медицинските направления, а с най-нисък – икономическите.

Разликите в заплатите се дължат на рентиерските модели на финансиране на университетите, смята просветният министър Красимир Вълчев. Според тях по-високо заплащане получават възрастните преподаватели за сметка на младите. За да се промени това, с предложените промени в закона за висшето образование е предвидено да бъде определена минималната работна заплата за всяка академична длъжност да се определя с акт на Министерски съвет. Друга от премените пък ще сложи край на „летящите професори“. Един преподавател ще може да участва в акредитацията на само един университет. Това обаче ще доведе до затваряне на някои факултети, според председателят на образователна комисия Милена Дамянова.

Разликите във възнагражденията на професорите в различните университети също са значителни. Докато в Медицинския университет във Варна средната работна заплата е 6 745лв., във ВСУ „Л. Каравелов“ не минава и 1000 лв. „Когато професорите и доцентите заемат и ръководна длъжност – ректор, зам.-ректор, декан, те получават и допълнителни средства. Така в някои ВУЗ-ове средната месечна заплата на един професор на ръководна длъжност, може да надвиши 7 000 лв., а в друг да е около 2000 лв.“, обясни Аспарухов.

Средната заплата, формирана от възнагражденията научения персонал и администрацията, в държавните ВУЗ-ве е 1 350 лв. За своите служители най-добре се грижат в Медицински университет София. Там средната заплата е 2 228 лв. Най-малко средства за своите служители заделят от МГУ – 894 лв.

За изминалите 2 години най-висок ръст в заплатите пък има в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ - средно 505 лв,. Университета по архитектура, строителство и геодезия – 455 лв и Университет „Проф. Д-р Асен Златаров в Бургас – 394 лв. Топ 5 се допълва от СУ „Св. Климент Охридски“(+379 лв.) и Медицинския във Варна (+361 лв.)

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

МОН дава 700 000 лв. за първия кампус в Студентски град

Първият кампус в Студентски град, в който ще бъдат заградени два от блоковете в него, ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, ще бъде финансират от образователното министерство със 700-800 хиляди лв. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев при среща с представители на студентските съвети за условията на общежитията.

Авансово под липите правят рибно изложение

Почти три седмици преди Никулден, на 16 ноември, когато църквата чества светия апостол и евангелист Матей  в Стара Загора ще се проведе изложение  „Обичам българска риба“, като насред новия парк „Артилерийски“ от 12 щанда ще се предлагат пресни шарани, калкани, акули, морски лястовици, сомове и други видове риби и миди.

С нов микроскоп БГ учени изследват автоимунни заболявания за ден

С помощта на новия микроскоп в центъра за молекулярна биология българските учени ще има възможността да изследват болести, за които досега не е било възможно да се правят тестове в България. Така ще могат изследват само за ден автоимунни болести на мозъка, които за момента изпращат в чужбина, а резултатите са готови след 15 дни.