Асен Василев: събрани са едва 34 млн. лева от дължимите 700 млн. лева

Асен Василев: събрани са едва 34 млн. лева от дължимите 700 млн. лева

Събраните суми от общо дължимите 700 млн. лв. заради внасяни по-ниски хазартни такси в бюджета са в размер на 34 105 151, 35 лв. От тях 12 млн. лв. все още не са напълно разпределени, защото се обжалват. Това стана ясно от думите на служебния финансов министър Асен Василев по време на днешния парламентарен контрол.

Той обясни, че има решение на съда, с което от сума 261,1 млн. лв. и

лихва в размер на 67,7 млн. лв.,

са потвърдени 241,4 млн. лв.. “Тоест към момента има 34 млн. лв. събрани и 241 млн. лв. на първа истанция потвърдени от съда и в процес на обжалване”, поясни финансовият министър.

Той допълни, че общо дължимата и несъбрана сума е в размер на 556 млн. лв., а други 136,2 млн. лв. са лихви. “Това е колосална сума”, коментира Василев, който изведе и данни от доклада на Агенция “Държавна финансова инспекция”, излязъл преди около 2 седмици. Документът показва, че

от някогашната Държавна комисия по хазарта “не са си търсили парите”,

а освен това, с действията си, са позволили на хазартните оператори да плащат по-ниски такси по Закона за хазарта. “Не само, че не търсили парите, а има активни действия, които са позволили тези пари да не са търсени и събрани”, каза още Василев и заяви, че информацията е предоставена на прокуратурата и е започната предварителна проверка.

Финансист №1 отговори и на депутатски въпрос във връзка с програма “Възстановяване”. Той посочи, че за около две седмици от началото на програмата са одобрени 53 кредита на стойност 21 млн. лв. В момента в процес на одобрение са други заеми за 184 млн. лв. на 181 фирми.

В момента се раздават по между 2-5 млн. лв. на ден

Преди две седмици са раздавани по 2 млн. лв., а сега са по 5 млн. лв., поясни финансовият министър. Всъщност от 9 банки, две вече са изчерпали ресурса си, както стана ясно от думите и на икономическия министър по-рано днес.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.