Асен Василев: Няма как българският списък

Асен Василев: Няма как българският списък "Магнитски" да се окаже незаконен

Депутатите от ресорната комисия приеха измененията в бюджета на първо четене

Няма как българският списък по глобалния закон "Магнитски" да се окаже незаконен. Това заяви пред медии служебният финансов министър Асен Василев.

В отговор на въпрос на "Монитор" той каза, че финансовото министерство вече е подало отговор по темата към Министерски съвет и към Министерството на външните работи, като те съответно ще го изпратят към Европейската комисия.

"Тази тема беше дискутирана още юни месец на заседание на ЕКОФИН в Люксембург, където присъстваха всички финансови министри и представители на ЕЦБ. Нямаше забележки от тяхна страна относно начините, по които процедираме", отговори Василев. От думите му стана ясно, че постановлението на МС засяга българските държавни дружества и "икономическата сигурност на страната": "То по никакъв начин

не налага санкции, нито прави запори на средства,

нито казва на банките да не работят с тези лица, които са в списъка. Само казва българските държавни предприятия да не работят с лицата от списъка, за да не попаднат в обхвата на санцкиите", каза още финансовият министър, който допълни, че това е "абсолютно необходим минимум". Миналата седмица стана ясно, че има шанс още лица да влязат в списъка "Магнитски". "Това беше индикирано още при излизането на първоначалния списък "Магнитски"", обясни Василев, като каза, че няма никаква конкретика колко лица и кога могат да бъдат добавени. Ако тези новодобавени лица пък създадат риск за българската икономика, то

те също ще бъдат добавени в списъка на българското финансово министерство.

На свое извънредно заседание днес Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. Депутатите единодушно подкрепиха измененията, с изключение на предишните управляващи от ГЕРБ, които гласуваха с 5 гласа "въздържали се". Всъщност основните критики по време на разискванията дойдоха именно от ГЕРБ, според които заложените параметри по бюджета, като преизпълнение на приходите, ръст на БВП, дефицит и др., са твърде оптимистични.

"Рискове пред така предложената актуализация не съществуват, приходите са гарантирани, разходната част е балансирана", коментира Василев. Според него най-лошият сценарий на тежка икономическа криза е отчетен както в приходната, така и в разходната част. Той заяви, че не смята, че има нещо притеснително относно казуса около двойното гражданство на служебния икономически министър Кирил Петков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.