Асен Личев: Готви се заповед за забрана на вноса на отпадъци от страни извън ЕС

Асен Личев: Готви се заповед за забрана на вноса на отпадъци от страни извън ЕС

"Готви се заповед за забраняване на вноса на отпадъци от Турция и от страни, които не са членки на ЕС. Готви се заповед за забраняване на транзита на отпадъци през България, с изключение на този между Румъния и Гърция. И заповед за забрана на превозването на отпадъци през териториалното ни море. Аз съм готов за кръгова атака". Това каза пред БНР министърът на околната среда и водите в служебния кабинет Асен Личев. 

Той обяви, че годишният бюджет на МОСВ е 64 млн. лева, но в момента не достигат 10 млн. лева.  "На Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е основният инструмент за финансиране на политиките по опазване на околната среда и водите, бюджетът е 74 млн. лева. Но недостигат 24 млн. лева. За мен това е дефицит, пари няма". 

Личев разкри какво е заварил при влизането си в министерството - незавършен национален план за управление на отпадъците за периода 2021 - 2027 година, незавършена национална приоритетна рамка за действие за периода 2021 - 2027, незавършен проект за система за управление в реално време на водите от река Искър. 

"Възложил съм по най-бърз начин да се издадат заповеди за защитени територии. Така ще се констатират нарушения на екологичното законодателство при издаването на мафиотските разрешителни за строителство", каза още Личев.

"Заварих банкрутирало министерство и дълговременно неизпълнение на основните задължения. Отвън като гражданин ми миришеше на корупция и влязох вътре, за да търся доказателства. Извиках началника на инспектората и ѝ поисках оценка на корупционния риск на отделните звена. Тя ми каза, че го има като служебно задължение, но я няма методиката за тази оценка. Разбрах, че темата за борба с корупцията дори по средните етажи на министерството не е стояла като сериозна. Напротив, там не е трябвало да има такава борба", каза още Личев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.