Близо 1300 души – артисти на свободна практика и от държавни институции, интелектуалци, редови арт труженици и обикновени ценители на изкуството, са подписали до момента петиция за спешни мерки в подкрепа на независимия културен сектор в България, който е и навярно ще бъде един от най-пострадалите от извънредното положение и мерките за ограничаване на разпространението на епидемията от коронавирус у нас.

Петицията е адресирана до министъра на културата Боил Банов, българския еврокомисар Мария Габриел, председателя на НС Цвета Караянчева, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Владислав Горанов и други отговорни фактори в държавата, а актьорите Ованес Торосян, Лорина Камбурова, Стоян Радев, музикантите Свилен Ноев от „Остава“, Димо Стоянов от П.И.Ф., джазменът Антони Дончев, певицата Рут Колева, режисьорите Владимир Люцканов, Зорница София Попганчева, художникът Калин Серапионов са само няколко от популярните имена, подписалите исканията. Петицията върви до 29 март и дотогава се очаква още няколкостотин души да се включат. В нея артистите настояват да започне спешен диалог с независимия културен сектор, който да предотврати ликвидирането на изгражданата с много усилия в продължение на 30 години независима творческа сцена. „Форсмажорните обстоятелства, в които се намираме, водят след себе си не просто гигантски загуби за културния сектор, а

поставят под въпрос физическото оцеляване

на хиляди артисти и стотици организации. Алармираме, че сегашната ситуация буквално заплашва от изчезване сектора, който основно осигурява културния обмен с Европа и останалия свят, както и достъпа на публиките до международно културно съдържание и независимо изкуство, създадено в България“, казва се в петицията, сред чийто организатори са режисьорът Веселин Димов от Асоциация за свободен театър, режисьорката Гергана Димитрова от организацията за алтернатиивно изкуство „36 маймуни“, проф. Христо Йоцов от Българска музикална асоциация, Derida Dance Center, Калина Вагенщайн от „Арт Офис“, режисьорката Веселка Кунчева, актьорът Стефан А. Щерев, танцьорите Ива Свещарова и Вили Прагер, ателие „Пластелин“ и др., общо към 20 артисти и организации.

Инициаторите предлагат 3 последователни конкретни мерки. Първата и незабавна е създаването на социален фонд, който да подкрепи спешно независимите творци, пряко засегнати от въвеждането на извънредната ситуация, тъй като са възпрепятствани да упражняват професията си и съответно да получават доходи. Втората – създаване на структурен фонд, който да гарантира устойчивостта на организациите от независимата творческа сцена, като подкрепя частично преките разходи за тяхното съществуване, както е в другите страни от ЕС. Третата е да се предприемат стъпки, гарантиращи равнопоставеност между държавния и независимия културен сектор, което да осигури оцеляване и устойчивост и на двата типа културни организации в сегашната криза.

Режисьорът Веселин Димов от инициаторите на петицията сподели за „Монитор“, че близо 500 негови колеги вече са попълнили и публикувана във Фейсбук анкета, разработена

въз основа на опита на други страни

и на въпроси, зададени от Мнистерство на културата. Благодарение на нея чрез обективни показатели ще може да се изчисли какви ще са финансовите загуби за сектора. След като до дни резултатите се обобщят, предстои виртуална среща между представители на свободните творци и министър Банов. „Ние не искаме средствата за компенсация по т. 2 да са от заделените от МК за фестивали, конкурси и нови проекти, а от съответните европейсдки фондове“, уточни Димов. В петицията изрично се напомня: „ЕК одобри поисканата от датското правителство мярка от 13 млн. евро за подкрепа на събития, отменени поради извънредната ситуация, свързана с разпространението на Covid-19. Само преди седмица германският министър на културата Моника Грютерс заяви, че няма да изостави нито една културна институция и нито един артист в страната си. Това са само два от многото примери за това, как държавите от ЕС полагат усилия за спасяването на културния сектор“...

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Мария Габриел обеща 5 милиона евро за киносалоните

С анулирани събития и театри, на които е наредено да затворят като част от мерките за противодействие на пандемията от коронавирус в Европа, артистичното съсловие е сред най-потърпевшите от сегашната санитарна криза. Ето защо министрите на културата от страните членки на ЕС са мобилизирани да помогнат на сектора в оценяването и покриването на финансовите загуби, свързани с COVID-19.

БГ филм в престижна платформа за фантастика в САЩ

Престижната американска платформа DUST за "научно-фантастични филми, които те карат да се замислиш", откупи правата за късометражния филм "Живи отражения" (Reflections Full of Life) на режисьорката Мариета Печанска. Каталогът на тази платформа е много отбран, с над 2 милиона последователи, и за пръв път включват в програмата си български филм.