0

Т азгодишното издание на Малкия сезон на „Сфумато“, което ще се проведе от 26 юни до 5 юли, е посветено на 30-годишнината от създаване на театралната работилница. Вече две десетилетия това е най-иновативният творчески фестивал в България – замислен като „търсачка” на нови креативни идеи на най-младите от всички изкуства, търсещи условия за осъществяване и финализиране на своите проекти.

Тазгодишното издание на Малкия сезон на „Сфумато“, което ще се проведе от 26 юни до 5 юли, е посветено на 30-годишнината от създаване на театралната работилница. Вече две десетилетия това е най-иновативният творчески фестивал в България – замислен като „търсачка” на нови креативни идеи на най-младите от всички изкуства, търсещи условия за осъществяване и финализиране на своите проекти.

Малкият сезон продължава да бъде верен на своята мисия и неговите идеолози проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев имат амбиция да го превърнат в свръхнаситена на събития и идеи европейска творческа работилница. Те търсят артисти със свой поглед, собствен глас, неповторим език, които следват своите замисли и видения – и действат. „Да правим е нашата единствено възможна антикризисна програма, нашият пир по време на чума, нашата любов по време на холера, нашата мисия“, казват организаторите.

Малкият сезон освен творческа борса е и място на срещи и това, за което от „Сфумато“ отдавна мечтаят, вече се случва – не просто да пътуват по света, а

артистичният свят да идва в София, за да участва

в Малкия сезон. Международната програма на фестивала това лято ще включва гости с представления и ателиета от Люксембург, Австрия, Италия и Словения. Темите на ателиетата са актьорски техники, танц и импровизация, хореография, физически и вокален пърформанс, драматургия, критическо писане, проектно писане и теория. В края на всеки фестивален ден ще се провежда неформална свободна дискусия за представленията, акциите, четенията и ателиетата от деня с авторите и участниците в тях, обясняват изпълнителните директори на феста, поетите и драматурзи Стефан Иванов и Ясен Василев.

Ето и някои от акцентите в тазгодишната програма. Още утре вечер от 20 ч. в Голямата зала ще се представят Зиган Крайнчан и Гаспер Кунсек с Alien Express, продукция на театър Flota, Любляна. Словенците ни канят да се качим на астрален влак, който ще ни отведе към трансформации. Като превръщат Давид и Голиат в кентавър, изкачват планина или пеят любовна песен, Зиган и Гаспер извикват на сцената изображения, подобни на сънища. Alien Express е обезоръжаващ и завладяващ дует, пътуващ от двойственост към единство, солидно закотвен в освежаващо приятелство. Двамата хореографи и танцьори ще водят и ателие по съвременен фрийстайл.

Пиесата „Градът се надига“ от Марко ди Стефано и Киара Боскаро (Италия) ще влезе за няколко дни в ателие за сценичен прочит с български актьори, а на 1 юли от 19.00 ч. ще бъде показана пред публика в зала Underground. Това е мозайка от взаимно свързани истории за променящия се град Милано и неговите жители – жертви и извършители. Пиесата има наградата „Марио Фрати“ в Ню Йорк през 2018 г. заради тематизирането на

границите между култури, поколения, полове

и идентичности.

От 1 до 3 юли ще има ателие за театрални режисьори, драматурзи и актьори „За децата и героите“ с Рафаел Кон (Люксембург). То ще търси начина за пресъздаване на антични герои като Язон, Медея и Антигона, без да ги свежда до нашето съвременно ниво. На 2 юли пък ще можем да видим пърформанса „Интерзона“ за „вокалист в леко състояние на транс и дарк ембиънт музика“ с д-р Диди Брукмайер (Австрия). Брукмайер е основател и фронтмен на легендарната мултимедия пърформанс група Fuckhead. Той изпада в транс, действа интуитивно, говори и пее на различни езици, рецитира фрагменти от текстове в колажна техника, пътува през обширни пейзажи от звук, за да навлезе в подсъзнанието...