Дрон на Специалните сили в помощ на артилерийско обучение на полигон „Корен“ (ГАЛЕРИЯ)
12

Дрон на Специалните сили в помощ на артилерийско обучение на полигон „Корен“ (ГАЛЕРИЯ)

На 14 и 15 октомври заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев наблюдава провеждането на полевото лагерно обучение на военнослужещи от 4-ти артилерийски полк на учебен полигон „Корен”.

От  пети октомври на полигон „Корен“ се провежда лагерно-полево обучение на артилерията. Във втората му фаза участват и военнослужещи от СКССО със разузнавателния безпилотен самолет, който от скоро е на въоръжение в Специалните сили и за пръв път подпомага артилерийския огън. 

В групата бяха включени и офицери от Дирекция „Операции и подготовка” от Щаба на отбраната.
Разузнавателен модул от секция „Безпилотни лететелни системи” от Съвместното Командване на Специалните операции демонстрира пред гостите възможностите на безпилотно летателно средство (БЛС) – Аеросонда, която е разработена за извършване на въздушно разузнаване, наблюдение, добиване на информация по наземни и движещи се цели.

След известни подобрения системата може да се използва и като средство за водене на разузнаване на целите на артилерията.

„Това е иновативна система, въведена съвсем наскоро в Българската армия, която успешно може да се използва за изпълнение на съвместни задачи с видовете въоръжени сили, в това число и артилерията” – сподели генерал-лейтенант Илиев.

В системата за управление на огъня бяха развърнати елементите на управлението на артилерийската група - Тактически оперативен център (ТОЦ) на 4-ти ап, командни пунктове и тактически оперативни центрове на оръдейния и реактивния дивизион, пунктове за управление на огъня на батареите, както и артилерийските предни наблюдателни групи. Като елемент от бойния ред в системата на стрелбата и управлението на огъня на артилерийската група бяха развърнати и артилерийските предни наблюдателни групи на дивизионите, както и наблюдателната група на полка.

Утре, 16 октомври, полевото лагерно обучение приключва.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.