След като три концерта на Енрике Иглесиас в Европа – в Хърватия, Беларус и Латвия, паднаха заради некоректен български организатор, който се оказа АРТ БГ, сега Музикаутор обяви, че промоутърът дължи над 150 хиляди лева за музикални лицензи за 2018 и 2019 г., и то само за България.

Задълженията към авторите на музика не са изплатени за някои от най-големите концерти като Дейвид Гарет, Енрике Иглесиас, Хосе Карерас, The Chemical Brothers, Йоргос Даларас, както и трите изяви на Горан Брегович. В същото време дружеството за колективно управления на авторски права за пореден път разкрива старата схема, по която са работили и АРТ БГ. Създадени са повече от 15 фирми, които оперират за определено събитие, след което биват изпразнени от активи или прехвърляни на трети лица. Така, дори да бъдат осъдени, вземанията няма от къде да бъдат направени. В подобен казус се е озовало и Музикаутор, което още не може да си събере дължимите на правоносителите възнаграждения. В подобна ситуация са се оказали дори колегите им от Дружеството за колективно управление на права OSA в Чехия. Успяват да осъдят една от фирмите на АРТ БГ за концерти от 2017 г., но не могат да си съберат взиманията.

От родното дружество алармират, че след подобни практики и при други големи промоутъри като Болкан Ентъртеймънт Къмпани, Моко Сълюшън и София Мюзик Ентерпрайсис "страда един цял сектор от бизнеса и културния живот на страната". Според Музикаутор губи и местната власт, която отчита отлив на туристи. „Финансовите институции също понасят загуби, като по предварителна оценка става въпрос за близо 2 млн. лв.", конкретни са те. С тези практики с кухи фирми Музикаутор обяснява и загубата на интерес от страна на големите артисти и техния мениджмънт да правят концерти у нас, като все по-често избират съседни държави.

„Единствено за концерта на Енрике Иглесиас в България АРТ БГ ощетява авторите с 65 000 лева. Три от предстоящите концерти на испанския изпълнител в Хърватия, Беларус и Латвия са отменени, тъй като според агенцията, представляваща артиста – Creative Artists Agency (CAA), българската компания не е изпълнила договорните си задължения нито финансово, нито организационно. Загубите от отмяната на концертите възлизат на близо 1 милион евро", отчита в цифри последния скандал, който датира отпреди месец и половина, Музикаутор. Дружеството излезе и с искане за създаване на нов механизъм за подсигуряване на изплащането на авторски възнаграждения, за което предлагат да гарантират не само организаторите, но и системните за продажба на билети и залите.

Представител на АРТ БГ не беше открит за коментар.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

С до 45% скочи времето, което прекараме в игри

Времето, прекарано пред монитора за видеоигри, се е увеличило драстично. В ежемесечната си анкета относно потреблението на игри, Nielsen Games е разговаряло с близо 3000 души в САЩ, Германия, Франция и Великобритания. Според резултатите, с до 45 на сто се е увеличило времето, което прекарваме в разцъкване на видеоигри в седмицата между 23 и 29 март.