0

Б ългарски арпаджик от най-популярния в момента сорт „Мелник“ се продава на двойна цена, установи проверка на „Телеграф“ в магазини за сортови семена и Женския пазар в столицата.

Български арпаджик от най-популярния в момента сорт „Мелник“ се продава на двойна цена, установи проверка на „Телеграф“ в магазини за сортови семена и Женския пазар в столицата.

Български арпаджик е бил с цена и 3 лв. за кг, но тази година цените са с 40-50 дори 100% по-високи. Това коментира Никола Марангозов, управител на един от авторитетните магазини за сортови семена. В момента при него единственият български сорт арпаджик е „Мелник“ и се предлага за 6,80 лв. килото. От същия сорт по-евтина е балучката, но тя се ползва за лучена реколта за зелени листа. Или за направата на попска яхния, пошегуваха се експертите.

Пазари

На Женския пазар има няколко щанда с арпаджик, който или се продава без табела за произход, или просто на табелата съществува магическата дума български. Може да се намери на цени от 4 лв. до 5-6 лв. за кг. При поискване на сертификат за българския произход обаче търговците демонстративно обръщат гръб и отказват какъвто и да е разговор. Така нареченият червен български арпаджик е точно копие на този, който се продава като холандски в магазина.

Кантарът

Според Марангозов основната причина за разликата в цените на сортовите семена и пазарите е в кантарите. Такива като нас разполагат със сертифицирани везни, сертифициран посадъчен материал, може да се плаща на ПОС терминал, изрядни сме към ДДС. Щандовете навън не могат да предложат всичко това и играят с цените, обясни той.

Работници

Основната причина според него за скока на цените е заради пандемията и липсата на работници. По-малко работници, по-ниски добиви, дефицит, високи цени, обясни зависимостта той.

Млади хора

От миналата година освен традиционните клиенти все повече млади хора си купуват семена, за да се занимават със зеленчукопроизводство. Мястото е известно с това, че предлага освен семена и разсади, включително и на подправки. Стремим се да сме полезни на хора, които искат да развиват екологично земеделие, защото чистата храна носи здраве, обясни той. Според експертите в магазина може да се отглеждат зеленчуци без химия, но количествата ще бъдат значително по-малки.

Пролетният е бял, есенният - розов

Много е важно да се отбележи, че има два вида чесън. Такъв, който се засажда през пролетта, и такъв, който се засажда през есента. Този през пролетта се засажда, за да се добие зрял чесън и е бял на цвят. Есенният пък се засява есента, за да имаме напролет зелен. Той е розов на цвят.

Това е много важно да се знае от новаците в зеленчукопроизводството, защото по пазарите масово се предлага розов чесън за разсад, но не е посочено, че всъщност той е за есенната сеитба. До края на март, а за района на София и началото на април, може да се засажда и лукът, и чесънът.


Десет глави за три лева

Цените на чесъна в момента могат да се срещнат в различни разновидности, особено на щандовете навън. От 100 грама за 1 лв., което означава 10 лв. за кг. Никой обаче не може да види какво точно мери търговецът на Женския пазар, например защото везната е почти метър от клиента. Има и предложения от една връзка за 3 лв., която включва десет главички. Има и цени от 5 лв. за кг, на който пише български чесън. Той е розов, което означава, че е подходящ за консумация, но не и за пролетен разсад.