Армията в акция „Пълни редици“

Армията в акция „Пълни редици“

Търси да назначи 25 лекари под офицерски пагон, ще покриват нормативи с коремни преси и лицеви опори. Набират войници и за Съвместното командване на специалните операции, ще ги пресяват с тест за обща култура

Армията предприе ударна акция за попълване на оределите си редици, обявявайки паралелно доста конкурси за попълване на незаети места.

Сред тях е този за приемане на военна служба на 25 лекари, който е обявен от МО, съобщиха от Военното окръжие в Шумен. Конкурсът е за приемане на военна служба на лица, завършили граждански, средни или висши училища в страната и в чужбина, а вакантни са общо 25 офицерски длъжности за лекари във военните формирования от Военномедицинската академия в София, Варна, Сливен, Пловдив и Плевен.

Докторите, които решат да сложат офицерски звездички на раменете си трябва да са на възраст до 40 години да имат образование, съответстващо на изискванията на длъжността - да са лекари, да са годни за военна служба и в частност да нямат друго гражданство. Допълнително предизвикателство за бъдещите войскови лекари е да покрият нормативите за физическа годност, определени с акт на министъра на отбраната. Обикновено това са лицеви опори, коремни преси, бягане "совалка" 10 по 10 метра, крос на 1000 метра, бягане на 5 километра, плуване и плуване под вода . Кандидатите могат да подават документи във военните окръжия до 31 януари.

Заради нуждата от лекари в армията през 2017 година започна обучение във висшите медицински училища у нас на студенти по две нови специалности - военен лекар и военна медицинска сестра.

Въпреки кампанията „Бъди войник“ и факта, че през 2019 година за пръв път постъпилите на служба в оределите армейски редици са били с около 400 повече от напусналите, войската все още се нуждае от спешни попълнения. Така със заповед на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов миналата седмица е даден старт и на конкурс за набиране на 38 военнослужещи в Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в Пловдив. Обявени бяха вакантни позиции за „оператор - сапьор“, „оператор – санитар“, „оператор - радиотелеграфист“, „младши шофьор“, „шофьор – химик“ и други. За някои от длъжностите е необходимо кандидатите да притежават авиомедицинска годност за изпълнение на парашутни скокове. Минималното изискване за всички кандидати пък е да имат завършено поне средно образование. Конкурсът, който ще се проведе на 26 и 27 март включва изпит по физическа подготовка, както и изпит-тест за обща култура от 100 въпроса и събеседване с кандидата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.