Армията се нуждае от 4 млн. лв. за отбрана на границата

Армията се нуждае от 4 млн. лв. за отбрана на границата

Панайотов: Без актуализация това не може да се случи

  • Данните от черната кутия ще бъдат разчетени в рамките на една седмица

Армията има възможност да разположи 1500 военнослужещи 145 единици техника по границата, за да се облекчи миграционния натиск. Това каза военният министър Георги Панайотов в кулоарите на НС.

Необходимият паричен ресурс, от който има нужда МО, ако разположат пълният брой техника, е 4 млн. и 200 хил. лв. на месец. По думите му без актуализация не могат да се набавят тези средства.

Военният министър подчерта, че армията има  разработени планове при засилен миграционен натиск. По думите му такива планове имало, както за гръцката граница, така и за турската. „Това са два различни плана“, каза той.

„Данните от черната кутия ще бъдат разчетени в рамките на една седмица, след като започнат да свалят данните от нея“, заяви Панайотов. Черната кутия ще бъде изпратена в град Курск. Един от екипа, който ще замине с кутията, ще наблюдава дешифроването на кутията. Така условията стават две- да бъдат издадени визи и да бъде допуснат българин да наблюдава процеса.

Военният министър отново подчерта, че той и ведомството не купува нови 8 F-16. По думите му нямат правомощията и парите да го направят. Крайната дума имало Народното събрание. Той припомни, че вторите 8 ще бъдат закупени без да се плащат авансово.

Американската страна ще изпрати отговор на запитването им в рамките 6-8- месеца. Това са стандартните срокове. „Цената, която сме посочили е тази, на която закупихме първите 8. Какъв ще е отговорът на американската страна не знам“, каза Панайотов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.