Армията пуска под наем опустелите си казарми (TEMATA)

След като удря на камък в опитите си да ги изтъргува

Армията пуска под наем опустелите си казарми (TEMATA)

158 ненужни имота в списъка за продажба на МО

Министерството на отбраната (МО) прибегна към нова стратегия-отдаване под наем на свои имоти с отпаднала необходимост, които вече е пускало за продажба, но така и не е успяло да им намери купувач, или да ги преотстъпи на някоя община или друго ведомство, показа проверка на „Монитор“.

Такъв е например случаят с терен в русенския квартал „Долапите“. Там върху близо 2,7 дка са вдигнати складове, гаражи и други постройки, за ползването на които ведомството иска да получи от евентуален мераклия да ги ползва месечен наем в размер на най-малко 1488 лв. Само в рамките на по-малко от два месеца МО прави всъщност втори опит да намери наемател на имота, като преди броени дни е пуснало повторно обява за това на интернет страницата си. Оказва се, че същият терен е бил в списъка за 2019 година на МО за разпоредителни действия с опустелите бивши армейски казарми, от които ведомство опитва да се отърве от години. В същото време обаче е изваден от тазгодишния списък. Иначе общо 158 са имотите, които присъстват в него.

Както писа „Монитор“ преди около месец армията се впусна в поредна ударна акция, изваждайки на тезгяха 12 ненужни имота за цели 10 млн. лв., като най-скъпите от тях се намират в Самоков, Варна и Петрич. В списъка с обявите за продан тогава попаднаха всякакви терени, включително застроени на вече неизползваеми казарми, като те се намират се в различни области на страната-Варна, Ямбол, Кърджали, Плевен, Благоевград и Софийска. От най-скъпия имот МО иска да прибере поне 3 170 200 лв., стана ясно от началната тръжна цена. Теренът в Самоков е с обща площ над 117 дка, а върху него се издигат и цели 22 постройки. В топ 3 на най-скъпите терени от списъка попадаха и имот в местността „Кара тепе“ във варненския квартал „Виница“, чиято начална цена е близо 2 млн. лв. за малко повече от 84 дка, както и 340, 358 дка в местността „Тръстен имот“ в Петрич, за които силовото ведомство очаква да получи поне 1 213 050 лв.

Неотдавна справка, предоставена на „Монитор“ от МО пък показа, че за последните три години ведомството е отделило колосалните над 44 млн. лв. за охрана на имоти с отпаднала необходимост – т.е. терени, които в момента изобщо не се ползват и реално са призраци. Както и че към януари тази година в управление на МО имотите с отпаднала необходимост са наброявали общо 1172, сред които 122 магазина и подблокови пространства и 1052 войскови терена като бивши казарми, складови райони, полигони, летища и съпътстваща инфраструктура към тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.