Архитектът на строежа на „Алепу”: Сградата е върху кратер, не унищожава природа

Архитектът на строежа на „Алепу”: Сградата е върху кратер, не унищожава природа

Строежът на плаж „Алепу” и сградата, която трябва да бъде направена, е върху кратер от свлачище. То е унищожило природата още през 2016-2017 г., обясни пред бтв архитектът на строежа Ангел Захариев за строежа.

„Тук съм в качеството си на човек, който иска да изясни фактите, а не да се оправдавам. Вярвам в средния път – едновременно може да се направи нещо, което да не унищожава прекалено много природа и да има полза за обществото”, заяви той.

На мястото на свлачището има противосвлачищно съоръжение, което запълва земната маса, която я няма. То трябва да спре свличането на терена, да се запълни земната маса и да служи за основа на бъдещите сгради. „Противосвлачищно съоръжение е така измислено и изчислено, че да може да поеме земния натиск на масата зад него и в същото време да служи са основно на сградите, които ще бъдат върху него. Отделно с допълнителната маса на обемите, които ще бъдат пред него, да създаде стабилна основа земна, така че бряг да не тръгне към морето.”, обясни арх. Захариев. Този вариант бил избран от инвеститора сред други като бетонна стена.

На противосвлачищната конструкция има шахтите за асансьори, за да се достига до подземните нива на бъдещата сграда отгоре, и стълбища. „Конструкцията на противосвлачищното съоръжение и конструкцията на бъдещите сгради е едно цяло, за да се получи по –голяма маса и да се предотврати опасността в бъдеще цялото нещо да се свлече в морето”, обясни арх. Захариев за причината и сегашната конструкцията да е разделена на клетки, подобни на хотелски стаи. Там ще има само кухи пространства, които да заместват пръста. Вече бил издаден акт 16 има за въвеждане на експлоатацията на конструкцията, която вече е годна за ползване. „Бетонът не се нуждае от асансьор, за да подпира земната маса, той е необходим в бъдеще, когато това пространство се затвори.”, каза още арх. Захариев.

Комплексът бил обявен за курортно селище още от самото начало. Там може да се строи до 6 метра от границата на морето и на височина 2 етажа и един подпокривен етаж над конструкцията.

Арх. Захариев обясни, че това, че е съпруг на външния министър Екатерина Захариева няма нищо общо работата му. „На много бъде се налага да обяснявам защо съм мъж на жена ми. Аз съм архитект и сме семейство много преди тя да влезе във външната политика.”, каза той и посочи, че никой не се месел в работата на другия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.