Археолози установиха източната порта на Августа Траяна

Археолози установиха източната порта на Августа Траяна

Останки от неизвестната до сега Източна порта на античния град Августа Траяна са установени при спасителни разкопки на терен, предназначен за изграждане на жилищна кооперация, съобщи директорът на регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев.

Масивните каменни блокови със запазени метални свързващи ги  скоби са открити на улица „Георги Сава Раковски“ №49-53. Ясно личат крепостните зидове , които са с ширина от над 3-3,5 м, установени са останки от каменни колони и множество парчета от питоси, ползвани през хилядолетията за съхраняване на зърно. Площта от над 500 кв м не е била проучвана до сега, в североизточния ъгъл са разкрити 33  погребения, най-вероятно от средновековието , очертани са различни масивни структури.Тепърва ще продължат проучванията, които да дадат повече данни за този , отдавна безуспешно търсен от археолозите обект. Недалеч от разкопките през 1978-80 година археологът Димитър Янков разкрива  раннохристиянска църква и гробница на епископ от ІV-VІІ, където е разчетен надпис гласящ:«Да бъде това вечното мое място за почивка.Тук искам да живея, както съм си го пожелал.» (Псалм 131/132/14)“.Древният Августа Траяна е бил заобиколен от две масивни крепостни стени, чийто строителство е било разпоредено от император Марк Аврелий /161-180 г. от н.е./. Стените са отбранявали площ от близо 50 хектара.Имало е около 40 кули, от които са проучени 11. До сега с точно се знаеше местоположението на Западната и Южната порти, първата е реставрирана, а втората е запазена във вида, в който е намерена през 60-те години на миналия век и доскоро се намираше в трезора на банков офис.Предполага се мястото и на северната порта в района край митрополитския дом.Крепостните стени са били частично разрушение при нападенията на готите през ІІІ-ІV в., след което са били възстановени. Масивни останки, високи по 2-3 м са били запазени до Руско-турската освободителна война, когато Стара Загора е опожарена. Каменни блокове от стените са били използвани за направата на вар за издигане на новите къщи след Освобождението, припомнят летописците.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.