Тридесет и девета научна среща ще проведат  в петък, навръх свети Трифон Зарезан в миньорския град Раднево археолозите от всички музеи на територията на 5 области: Стара Загора, Хасково, Сливен , Ямбол  и Бургас. На нея ще бъдат представени резултатите от миналогодишните теренни проучвания , коментира домакинът Пламен Караилиев, директор на основания преди 28 години специализиран музей „Марица изток“.

Сред научните доклади е и резултатите от сондажите в близост до село  Полски градец, където са открити богати следи от ранно-желязната епоха/VІІІ-VІ в . преди Христа/ и средновековно селище. Проучването ще продължи и това лято, открити са изключително интересни  керамични съдове от дълбоката древност  с украса, която е характерна за района на Родопите , но не и за Тракия.

 Тази година източномаришките археолози планират да започнат проучване на терен от близо 40 дка между Раднево и село Бели бряг, за който има събрани предварителни данни за живот от VІІІ в. пр. Христа , през епохата на траките, римското и византийското владичество до към  късното средновековие /ХVІІ в./.

Теренните проучвания се финансират от държавното „Мини Марица изток“ ЕАД, което през 2019 година е осигурило 300 000 лв.

Над 5 000 са вече  артефактите, включени  в основните фондове на музея,сред чийто основни дейности е проучване пред фронта на минните работи.

 През тази година предстои да излезе новият, осми по ред том от поредицата  „Марица изток. Археологически проучвания“, той ще бъде посветен на дейността на Димитър Янков , доскоро завеждащ отдел в старозагорския регионален исторически музей  и един от първите проучватели на комплекса.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Карантината затвори жертвите с насилника, подават сигнал като са сами

Карантината затвори жертвите с насилниците вкъщи. Затова и сигналите към горещата линия за пострадали от домашно насилие не са се увеличили. Социалната изолация е пречка на тормозените да търсят помощ. Те го правят, когато насилникът не е в дома, обясни пред „Монитор“ координаторът на горещия телефон Атанас Киров.

Над 8000 изтеглиха за ден приложението за COVID-19

Над 8000 души са изтеглили новото приложение, създадено за борбата с COVID-19. Хилядите потребители са се възползвали от ViruSafe по-малко от 24 часа от създаването му, съобщи пред БНТ директорът на IT компанията, разработила апликацията, Пламен Цеков.