Археолози разкриха 22 средновековни погребения в Стара Загора
4

Археолози разкриха 22 средновековни погребения в Стара Загора

22 гроба на християни: възрастни мъже и жени, юноши и деца на по година или две разкри спасителна археологическа експедиция на старозагорската улица „Гурко“ 94.

Според ръководителя на екипа, директорът на регионалния исторически музей Петър Калчев погребенията са от периода ХІІ-ХІІІ век, некрополът е своеобразно продължение на гробища от далеч по-ранен етап в развитието на античния град Августа Траяна, които бяха установени в същинския център. Скромните дарове: стъклени  гривнички , мъниста и останки от керамични съдове давали да се разбере, че погребаните са били от по-бедните слоеве на населението. Разположението на тленните останки: телата са ориентирани в посока изток-запад и скръстените върху гърдите ръце недвусмислено говорели , че погребаните на това място са били православни. Наличието на цяло семейство: мъж, жена и дете пък подсказвало че е върлувало тежко заболяване, но за това тепърва ще се произнасят антопролозите.

Върху средновековния некропол са разкрити каменни основи на същи от по-късния, вече османски период на града, установени са няколко застлани с плоски камъни улички, които в резултат на евентуално земетресение са хлътнали в дълбочина. Намерени са три водопровода от античността, които са били използвани столетия по-късно, има и два кладенеца за питейна вода с дълбочина между 3 и 4 м. Ясно личи слой от опожаряването на Стара Загора през Руско-турската освободителна война, както и основи на първите къщи след Освобождението. В непосредствена близост е и домът на книжаря Мильо Касабов, където е роден гениалният поет Гео Милев.Разкопките ще продължат до края на месеца, обектът е нанесен върху новите карти и ще даде допълнителна яснота за живота по тези места, коментира Петър Калчев, който работи с колегите си Пламена Бакалова и Мартин Акинреми.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.