Археолози откриха мраморна маса от 5-6 в. в крепостта „Петрич кале“
5

Археолози откриха мраморна маса от 5-6 в. в крепостта „Петрич кале“

Археолози откриха изцяло запазена мраморна маса при проучванията в крепостта „Петрич кале“ в община Аврен. Масата е открита при проучването на помещение в кулата на крепостта.

Кулата е била запълнена със строителни отпадъци при рухване, което е станало вероятно в края на 3-ти и началото на 4-ти век. Тя беше запълнена почти до горе с хоросан, строителни материали, цели сегменти, които са рухнали от стените й. Масата е открита при разчистването на отпадъците от срутването, което е помогнало на археолозите да открият всичко запазено, а кулата да е в автентичен вид, съобщи ръководителят на проучванията Мария Манолова-Войкова. Тя уточни, че датировката на масата е от късноримската-ранновизантийска епохи или 4-5 век.

Според специалиста това е изключително рядък паметник и първата в България такава открита запазена маса с много фина полировка. Диаметърът й е около 1,2 метра фин мрамор. Подобни такива са открити в Гърция и Турция, но това е първият случай в България за цял и много запазен подобен паметник, обясни Войкова. В момента реставратор  работи по нея и при всички случаи тя ще влезе в експозицията на музея.

Войкова обясни, че планът на кулата вече се е очертал напълно с различни преправки, извършени във времето и с това на практика проучването приключва. В момента започва работа по аварийната консервация на зидовете на кулата, които са в много добро състояние, но въпреки това, се нуждаят допълнителна защита, най-вече от защитно покритие.

Според Войкова, северно от Стара планина няма крепост с така добре запазена архитектура и тя е забележителен паметник, който наистина си заслужава по-специално внимание и грижа. Всички останали са били малко или много разрушени по време на варварските нашествия през 5-6 век. Освен масата, при проучванията са открити и много предмети, които са характерни за такъв вид гражданска постройка – керамика и монети от късно римската и ранно византийската епохи.

С нови археологически находки, открити в стопански двор, се похвалиха в края на археологическия сезона и от Девня. Некропол и останки от късната Античност са открити при спасителни разкопки, съобщи кметът на града Свилен Шитов. Работата на терен е била в частен стопански двор в района на някогашната северна крепост на античния Марцианопол.

Сред намереното от екипа археолози, начело с д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна и Иван Сутев от Музея на мозайките в Девня, са некропол от средните векове и останки от сгради от късната античност.

"Намерени бяха човешки останки, като на мястото е имало християнски гробове. Под тях обаче излязоха и части от антични сгради“, уточни кметът на Девня. Екипът е намерил медни монети и части от керамични съдове. Находките тепърва ще бъдат проучвани.

„Ще очаквам с интерес да разберем повече за нашите предци. Резултатът от работата на археолозите, дори в толкова малък участък, е поредното доказателство за богатото културно-историческо наследство, с което разполага нашият град“,  добави Шитов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.