0

О ще златни монети и нови подови мозайки откриха археолози в района на девненската болница, където миналата есен започна проучването на Късноантично жилище, опожарено от хуните.

Още златни монети и нови подови мозайки откриха археолози в района на девненската болница, където миналата есен започна проучването на Късноантично жилище, опожарено от хуните.

Това съобщиха от община Девня след проведените в края на февруари и началото на март допълнителни разкопки в археологическия резерват „Марцианополис“. Намереното през миналия археологически сезон златно съкровище от 16 солида (късноантични златни монети) на императорите Теодосий II и Валентиниан III, бе допълнено с още 3 златни монети, които заедно с досега откритите, ще обогатят музейната експозиция.

Голям успех за археолозите са прекрасните нови римски мозайки на пода на едно от помещенията на Късноантичната сграда. Предварителната им датировка е в първата половина на IV век от н.е. Кметът на Девня, Свилен Шитов, бе един от първите, който видя тяхното великолепие.

„Надеждите ни са свързани с възможността да получим финансиране от Министерството на културата за редовно проучване през есента. Предстои уточняването на планировката на сградата, предназначението, строителните периоди в нейното съществуване и ситуирането ѝ в структурата на античния град. Това означава много работа“, коментира научният ръководител на археологическата експедиция, д-р Христо Кузов.

„Не на последно място стои въпросът за опазването и експонирането на вече откритото историческо богатство. До неговото окончателно решаване мозайките, открити в Девня, ще бъдат покрити със специална материя, която да ги запази до бъдещото им консервиране и реставрация“, уточни кметът на Девня.