Археолози откриха част от статуя на богинята Нике в Хераклея Синтика
2

Археолози откриха част от статуя на богинята Нике в Хераклея Синтика

Долната част от мраморна статуя на богинята Нике откриха археолозите днес в древния град Хераклея Синтика край с. Рупите, Петричко.

Статуята има запазени криле и това е помогнало на екипа да установи, че е на древногръцката богиня на победата, казва доц. Людмил Вагалински – ръководител на проучванията в обекта, пред БТА. Статуята е пострадала в края на III век при нападение на варвари, а откриването й по време на разкопките показва, че в града е имало култ към богинята.
Само за няколко дни античната Хераклея Синтика е разкрила пред археолозите част от своите тайни. Тазгодишните разкопки започнаха на 1 юни и до момента са намерени изображение на Александър Велики, релефно изображение на музикант, масивна мраморна скулптура на бик.
Едни от най-ценните открития са надписите, а само няколко дни след началото на тазгодишните разкопки екипът на доц. Вагалински е попаднал на изцяло запазен надпис на старогръцки, датиращ от I век след Христа. Надписът е разчетен от епиграфа Николай Шаранков и след реставрацията ще бъде изложен в новия исторически музей в Петрич. Той е от трима агораноми на Хераклея Синтика и е в чест на римския император Тиберий. Тези хора са отговаряли за търговията, включително цени, качество и количество на стоките, изправност на теглилките, имали са право и да наказват търговци, които мамят купувачите, обяснява доц. Людмил Вагалински.
Всички артефакти, които археолозите откриват, дават възможност да се възстанови хронологията на събитията, да се разгадае историята, изтъква доц. Вагалински. На терен има постоянен реставратор, който отговаря за градежите и мраморите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.