Археолози копаят в училищен двор за антична улица

Археолози копаят в училищен двор за антична улица

Активно проучване на част от двора на старозагорското Второ основно училище „Петко Р.Славейков“ започна екип от регионалния исторически музей с ръководител Мария Камишева.

Дворът е на метри от крепостните зидове на античния град Августа Траяна и неговият форум, на практика е в самия център на археологическия резерват и никога до сега не е бил обследван за находки. Сградата на школото е построена в далечната  1881/1882 година и е обявена за паметник на културата от национално значение, няма данни през столетието на това място да е имало някакви монолитни градежи, което дава основания на археолозите да очакват интересни находки от далечното минало. Срокът за цялостното проучване на терена, върху който ще се изгражда нов физкултурен салон е до началото на декември, близо месец е продължило търсенето на изкопчии след като първоначално с багер бе направен изкоп с дълбочина около метър.

Финансирането е осигурено от бюджета на община Стара Загора, ако бъдат открити интересни структури от далечното минало най-вероятно те ще бъде запазени ин-сито по подобие на намиращи се в близост обекти.

По думите на завеждащата отдела „Антична археология“ при РИМ Мария Камишева  имало голяма вероятност да бъдат открити останките от една от античните улици , която е преминавала в посока изток-запад. Още в първите дни са разкрити основите на масивна сграда, тепърва ще се установяват размерите й и евентуалното предназначение в древността.

Само на стотина метра от изкопа се намират античният форум и античните терми, в близост преминава и някогашната централна градска улица Декуманус максимус . Проучванията на територията на резервата датират отпреди 120 година, съвсем наскоро в сградата на музея бе експонирана реставрирана  изящна подова мозайка с размери от около 15 кв м която е била изработена през ІV в. Мозайката бе открита при разкопки през 2016 година, рecтaвpацията e направена по нова технология със специални алуминиеви пити, които позволяват тя да бъде мобилна и да се представя на различни места. Тя е извършена c финaнcoвaтa пoдĸpeпa нa Министерство на културата, подкрепили проекта със средства в paзмep нa близо 30 xиляди лева.

Стабилна метална ограда разделя терена на разкопките от двора на училището , където малчуганите прекарват междучасията си.

           

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.