0

П родължават разкопките в археологическия резерват „Марцианополис“ в Девня, където бе открито златно съкровище, но не се знае дали дейността ще продължи.

Продължават разкопките в археологическия резерват „Марцианополис“ в Девня, където бе открито златно съкровище, но не се знае дали дейността ще продължи.

Според директорът на РИМ-Варна, Игор Лазаренко, за разкопките в Девня са този сезон са отпуснати 15 000 лева. След като в събота бе открито златното монетно съкровище, още в понеделник той е изпратил искане до Министерството на културата за допълнително финансиране от 20 000 лева, за да може екипът да продължи дейността. Все още няма официален отговор от ведомството и яснота дали разкопките ще бъдат продължени.

Откритите до момента 16 златни монети са в отлично състояние. 14 от тях са с лика на император Тедосий II (408-450 г.), една на съпругата му Елия Евдокия и друга – на братовчед му Валент III, който е бил император на Западната Римска империя. Преди 15 века всички тези монети са имали много висока покупателна стойност, коментира ръководителят на археологическата експедиция, открила съкровището, д-р Христо Кузов, цитиран от chernomore.bg.

За сравнение той посочи, че ако тогава са се произвеждали суперлуксозните „Мерцедес Майбах“, с 6 от тези златни монети късноантичният човек е можел да си купи чисто нов автомобил от тази марка. Теренът, където е открито златното съкровище, се намира в района на девненската болница и досега не е проучван. Избран е по интуитивен път, разкри още археологът.

В земните пластове попаднали на късноантично жилище от V век, чийто собственик е скрил своето има́не при поредно нападение на Марцианопол от хуните. Предполага се, че собственикът на тази значителна монетна находка е богат военнен, занаятчия или аристократ. Заедно със златно съкровище са открити и голямо количество бронзови монети, които са били за всекидневни разходи на тогавашното население на град Марцианопол, чиито руини лежат под съвременния квартал „Река Девня“.

Паралелно с това се открива и късноантична архитектура от 6 етапа на застрояване и обитаване, което дава допълнителна представа на учените за начина на живот по онова време. Интересна подробност е, че разкопките се извършват на площ от около 70 кв. м. и 3 метра дълбочина. Съкровището е открито с помощта на металотърсач от затворници от общежитието в Разделна към Затвора Варна, които участват в разкопките.

Пpоyчената чаcт е едва 2% от общата площ на древния Маpцианопол. Инициативата за подновяване на разкопките е на кмета на Девня Свилен Шитов, чиято идея е да се инвестира в хилядолетното културно-историческо наследство на града, което да го направи привлекателно място и за туристи.