Археологът проф. Николай Овчаров: Дракула води туристи от цял свят в Свищов

Археологът проф. Николай Овчаров: Дракула води туристи от цял свят в Свищов

Легендарният вампир мислил и говорил на български език

"Проучвам Свищовката крепост. Идеята ни е да я превърнем в една туристическа дестинация и да опитаме да да развием така наречения Дракула туризъм.". Това заяви в интервю пред "Телеграф медиа". археологът проф. Николай Овчаров.

-Наскоро представихте новата си книга „Дракула- Българската версия“. В последната част от нея пишете за възможността за развитие на така наречения Дракула туризъм у нас. Възможно ли е, според вас, наистина да си партнираме с Румъния?

-Книгата е интересна сама по себе си, но тази част е особено важна. В някои отношения я виждам като учебник за културно-исторически туризъм, защото тя включва не само това, което се случва в Румъния, но и моят личен опит, който не е малък. Почти 20 години се занимавам с развитието на културно-исторически туризъм у нас. Смятам, че има огромен потенциал и тук не става въпрос само за Дракула, а за поклонническия туризъм, за възможността да си разменяме с нашите северни съседи туристически групи. Те могат да посещават местата на българските светци в Румъния, които и съседите ни почитат. С Дракула допускам, че ще имаме проблеми. Мисля обаче че след като нашите съседи се поуспокоят, погледнат по-трезво на нещата, ще видят и смисъла на това нещо, което пишем и възможностите, които дава 21-и век, в който живеем. Не живеем в 20-и век, векът на конфронтациите. Ние сме две съседни страни и членове на Европейския съюз и бихме могли да намерим общото решение на този въпрос.

-Как личността на Дракула е свързана с България?

-Проучвам Свищовката крепост. Идеята ни е да я превърнем в една туристическа дестинация и да опитаме да да развием така наречения Дракула туризъм. Нищо в нашата работа не е завършено, ако няма предания, легенди и история. Иначе всичко си остава купчина камъни. Изведнъж се оказа, че Свищовската крепост има една страница от своята история, която би могла да привлече хора от целия свят. А именно, че през 15 век тя става временна резиденция на не на някой друг, а на прочутия граф Дракула или както е неговото истинско име Влад Трети по прякор Цепеш. На хубав български език този прякор идва от „цепеница“, което дава информация за любимия му навик да набива враговете си на кол, което е правил многократно през живота си. Дракула идва от старата българска дума „дракон“, но не защото е такъв звяр и убиец, а просто защото баща му Влад Втори е участвал в ордена на Дракуна за борба срещу османското нашествие.

-Повечето българи смятат, че Дракула е румънец.

-Дракула е влашки воевода. Влашките войводи от края на 14, 15 и 16 век са били с българско самосъзнание, говорили на български език като матерен. Ако кажа пряко, че са българи, няма да бъда правилно, но те произхождат от старата българска аристокрация от 13-14 век. Над 400 грамоти на тези воеводи са запазени. Това всъщност са документи. Под тях е стояло името на съответните велики воеводи. Всички тези документи са писани на прекрасен български език. Всички документи и надписи през 15-16 век са на български език. Аристокрацията през това време са под силното българско влияние. Те са мислили и говорили на български език. Дори са псували на български. Великият воевода Иван Александър в една грамота, издадена против лъжците, псува на български език.

-Какво е мнението на румънските ви колеги?

-Румънските историци се опитват да излязат от положението, като го наричат църковно-славянски. Терминът църковно-славянски е измислен от руснаците, за да се избегне българският език. Никой сериозен учен в Румъния няма как да каже друго, при положение, че имаме тези грамоти, надписите, на този език, който е абсолютно различен от съвременния румънски език. Въпросът тук е как да наричаме този език-църковно-славянски, както те го наричат, или старобългарски, какъвто всъщност. Крачката, която трябва да се направи е много малка, не чак толкова драматична. Тя не засяга румънската идентичност, която никой не оспорва. Държавата Румъния се създава през 1859 година. Това е румънска държава, преди са били Влашко и Молдовско княжества. Никой не говори, че това са български княжества. В книгата аз изяснявам начина, по който те са стигнали до това нещо-говорим за столетия, в които те са израснали от васали на българската корона през 14 век до самостоятелни княжества, които са продължили и слава богу, че са го направили, българската културна и държавна традиция.

-Може ли да се възползваме от славата на Дракула като вампир.?

-Темата за вампирството може да се използва и е една друга възможност. С това аз се отличавам доста от останалите учени, които са по-пуритански настроени, макар че напоследък виждаме, че всички се опитват по някакъв начин да правят сензации от своите разкопки. Когато излязоха така наречените вампири, първо от Созопол, после от Перперикон, бях потресен от огромния интерес, който предизвикаха те. Стотици открития, които сме правили- златни маски, бронзови глави, скални градове не предизвикаха такъв грандиозен интерес, като това, че на Перперикон е открит вампир. Тогава проследих нещата и стигнах до няколкостотин отбелязвания в целия свят, като имаше екзотични страни като Австралия, Нова Зеландия, островите Фиджи, Латинска Америка. Аз съм откривал много пъти подобни останки, над които са извършвани ритуали срещу вампирясване. За нас археолозите това не е тайна. Тази новина като мълния премина през целия сят, че на Перперикон е открит вампир с всичките обяснения, че това не е вампир, а са ритуали, с които да се спре вампирясването.

-Какви хора са нарочвани за вампири?

-Навсякъде съм казвал ясно и точно, че това са съвсем нормални хора, коитонай-вероятно са починали по неясен начин, от някаква болест. Поради това неговите близки са се страхували от тяхното вампирясване. И до днес тези ритуали съществуват. Разбира се, през Средновековието те са били малко по-драстични. И до днес има места, където се изпълняват нелегално и тайно. Чак до 90-те години на минали век във видинско действал „вампирджия“, който обезвреждал труповете на нарочените за кръвопийци с дървен кол. Това е хванато по време на етнографски експедиции.

-Как изгрява „звездата“ на Дракула?

-Американците Раймонд Макнели и Раду Флореску, единият, от който с румънски произход, правят така, че да избухне огромният интерес към Дракула туризма. В книгата си те посочват, че, ако този интерес не е бил събуден, и днес Дракула щеше да си остане само с две думи в румънските учебници. На базата на интереса, които тръгва от Брам Стокър, преминава през филмите и стига вече до тези съвременни интерпретации, реално погледнато влашкия войвода Влад Цепеш добива тази популярност. Давам го като пример, защото, ако сме много срамежливи и продължаваме да настояваме само на пуританството, ще загубим.

-Какво трябва да направи?
 -Трябва да намерим баланса. В никакъв случаи не трябва, подчертавам дебело, да казваме, че има вампири сред нас, но тези ритуали срещу вампирясване предизвикват огромен интерес. По едно време не можех да сляза от Перперикон заради правенето на филми за този вампир. В рамките на две години интересът и от чуждите медии беше огромен. Този интерес трябва да се използва по някакъв умерен начин. И аз самият не съм наясно и в книгата го казвам, че въпросът остава отворен и в България, и в Румъния, как да използваме този интерес. В края на краищата това се прави по цял свят– вещиците от Салем или специалният тур във Великобритания , който има по замъците, за които има легенди, че се обитават от призраци. Това са неща, за които трябва да разсъждаваме как да бъдат използвани. В никакъв случай не трябва да бъдем като ощипани моми от времето на комунизъма. Действително има наука „вампирология“ и се използва като термин в дисертации. Първоначално бях потресен, че има хора, които пишат дисертации на тази тема.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.