Находките по трасето на АМ „Струма“ са преместени, готов е и археологическият парк

Археогическите находки по трасето на АМ „Струма“ вече са преместени

Находките по трасето на АМ „Струма“ са преместени, готов е и археологическият парк

5 млн. лв. дават през 2020 г. за проучвания и консервация на големите пътни проекти

Археологическите находки, които бяха разкрити по трасето на АМ „Струма“ край село Покровник до Благоевград вече са преместени за последваща консервация, информираха от АПИ.

Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква, а на място да бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата. През септември завърши фактическото преместване, започнало през април т. г. Стойността на извършените дейности по изготвяне на проект, надзор, преместване и теренна консервация на археологическите ценности, както и изграждането на подпорна стена за отделянето им от трасето на автомагистралата е 1 361 869,67 лв.

Изграден е археологически парк с алеи, паркинг за автомобили, както и защитни навеси над пренесените на новите места находки, каквато е утвърдената световна практика при опазването на подобни културни ценности. Парка е изграден,за да може археологическите ценности да бъдат разглеждани от туристите, пътуващи по АМ „Струма На следващ етап, извън компетенциите на АПИ, ще бъде изработването на проект за цялостно експониране и социализация.

През 2020 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъдат осигурени близо 5 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.