Арестуваха общинарка от Ловеч, облажила частна фирма с държавни пари

Арестуваха общинарка от Ловеч, облажила частна фирма с държавни пари

Общинарка от Ловеч е обвинена за злоупотреба с държавни пари. Йовка Тодорова е привлечена като обвиняема за източването на 120 хил. лева по програми на бюрото по труда в града.

Тя е отговаряла за програмите, по които се провеждат шофьорски курсове за безработни. Тодорова е водела списъците на участниците в курсовете, в които е установено, че редовно фигурирали по 20-30 „мъртви души“. Часовете за обучение също били реално по-малко от отразените в протоколите.

Като част от схемата за източване общинарката е насочвала кандидати за обучение към близка частна фирма. След това в курсовете се включвали и несъществуващи участници. Освен това Тодорова спестявала констатациите от проведените проверки, като в констативните протоколи не се отразявали реалните данни. В крайна сметка фирмата се облажила с ваучери за дейност, която не е извършила. При проверките на ДАНС и полицията в офисите на Бюрото по труда, е иззета документация, която показва щета, нанесена на Агенцията по заетостта, в размер на 117 300 лева.

Освен служител в бюрото по труда в Ловеч Йовка Тодорова е и съветник от ГЕРБ. В общинския съвет тя е член на две комисии - по общинска собственост, устройство на територията, комунални дейности, екология и транспорт, както и в комисията за децата, младежта, спорта и НПО.

В окръжната прокуратура в Ловеч е образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление. Обвинението е, че Тодорова не е изпълнила служебните си задължения и с това е нанесла щета на държавна структура. Тя е задържана за 72 часа. За длъжностно престъпление законът предвижда наказание от 1 до 8 години лишаване от свобода.

Партийното ръководство на ГЕРБ се разграничи от действията на Йовка Тодорова. "От ПП ГЕРБ никога и по никакъв начин не сме разпъвали политически чадър над никого. Както неведнъж сме показвали, ние сме безкомпромисни към хора, които уронват името на партията с поведението и действията си. Очакваме разследващите и правораздавателни органи да си свършат работата", се казва в позицията на ловешките структури на партията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.